Ако сте на почивка в Дидим...

Ако сте на почивка в Дидим...
29 Февруари 2016 г.
Дидим - Алтънкум, който от турски означава "Златни пясъци", е бил мъничко рибарско селище, но сега е световно известен курорт на брега на Егейско море. Той е идеално място за водни спортове, риболов, гмуркане, ветроходство, туризъм, лов, история. Курортът предлага на посетителите дискотеки и развлекателни центрове, ресторанти и механи, уелнес центрове със сауна и басейни, множество магазини и бутици, исторически забележителности.
 
   В близост до Дидим е древния град Прин, един от дванадесетте най-известни древни градове на Мала Азия. Той е основана през ХІ век пр.н.е. През него минават перси, римляни, византийци... Градът просъществува до XIII век, когато турците го нападат и превръщат в  малко село, напълно загубил предишното си значение на пристанищно, културно и политическо средище. Руините на града са под формата на тераси. Един от първите антични театъри е построен тук, римляните го реконструират и по-специално са възстановили сцената. Той предлага великолепна гледка към околността, оформен е като подкова в класически гръцки стил. Зад сградата му могат да се видят и руините на византийска базилика.Най-известният паметник на Прин е храмът на Атина. Строежът на храма започва през средата на четвърти век преди Христа, когато Александър Велики освобождава града от персите.

    Друга забележителност е светилището на Аполон. В Дидим всъщност са живяли само жреците на този храм. На всеки четири години те провеждали тържества в чест на бога със спортни състезания и музикални изпълнения. Международно известен тук е изразителният релеф върху камък, изобразяващ главата на Медуза Горгона.

 
    В миналото Милет е бил процъфтяващо и развито селище, което нямало равно по красота и прелест. Той се свързва с Дидима и храма на Аполон със "свещен път" - един от най-интересните забележителности в региона. Каменната му настилка датира от четвърти век преди новата ера. Той е построен от римския император Траян. Пътят минава през малка клисура, която по мнението на авторитетни учени някога е била свещена. От двете страни на пътя в древни времена е имало прекрасни мраморни статуи. В допълнение, пътят е украсен с две лъвски скулптури. Всички са пренесени в  Британския музей и са примери на древното изкуство. По-късно, по време на разкопки, са намерени друга група статуи, състояща се от дванадесет скулптури. Сега тези археологически находки са изложени в експозициите на музея на Истанбул, Берлин и Лувъра.
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...