Дубай - от селски къщурки до лукс сред пустинята

Дубай - от селски къщурки до лукс сред пустинята
12 Ноември 2015 г.
Дубай е перлата на арабския свят. Той е най-бързо развиващия се мегаполис, известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове. Там се строи с размах и въображение, без пестене на средства.

ВИЖ КАК ДА ПОСЕТИШ ДУБАЙ!Но някога Дубай е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли.

В Дубай огромното желание да си на върха се е превърнало от амбиция в традиция и точно това е направило от емирството осмото чудо на света.  Уникалният Бурж ал Араб 7* - луксозният и най-висок в света хотел, издигнат върху изкуствен остров, "Дубай Мол" - най-големият шопинг мол на планетата, изкуственият остров с формата на палма...

Списъкът с авангардни мегапроекти е впечатляващ и още ще нараства. Емирството стана център на световното обществено внимание с откриването на една от най-високите сгради в света – кулата Бурж Кхалифа, висока 828 метра!
Дубай е едно от седемте Обединени Арабски Емирства, разположени на брега на Персийския залив. С площ 3 885 кв.км той е второто по големина емирство. Преди да открият нефт през 1966 година Дубай е бил неголямо пристанище. Приходите от петрола обаче не са основна част, а само са подпомогнали поставянето на основите за развитието на емирството. В момента скромните залежи на територията на Дубай покриват само собствените му нужди.

Основна заслуга имат търговията и туризмът. Идеята е свободната безмитна зона, туризмът, огромните и нови пристанище и летище да превърнат Дубай във финансов и търговски център на Близкия изток.
Населението на Дубай постоянно расте, като по данни от 2009 то е било около 1 771 000, от които местните са само около 10-15%. Интересно е разпределението по пол – около 70% мъже и около 30% жени. Официален език е арабският, но поради факта, че в Дубай живеят хора от над 200 националности английският е широко използван и всички надписи и табели са написани и на двата езика.
 
Източник: www.plovdivskinovini.com
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...