И нещо за Малта...

И нещо за Малта...
19 Февруари 2016 г.
 
Малта привлича мнозина туристи с отлично географско положение, топъл климат, слънце, чисто море, богата история, древни култури, сигурна среда, англоговорящо местното население... Всъщност Малта посреща повече от 1 милион туристи годишно, главно от европейски страни. Най-голям дял се пада на туристите от Великобритания.
 

Малта е малка и елегантна островна държавичка, в същото време, невероятно богата с мистериозни събития от миналото, невероятна архитектура и гостоприемни, сърдечни хора. Това е кътче на света, където са фокусирани в такова малко пространство толкова много уникални паметници на културата от човешката история. Още около 3.5-4 хиляди години преди новата ера, Малта е била обитавана от древните племена. Тези хора се покланяли на Майката Земя и  издигнали в нейна чест храмове от гигантски скални блокове, тежащи по няколко тона. До ден днешен  остава загадка как преди 6000 или 7000 години е било възможно да се движат и дори се вдигат на височина от няколко метра такива маси. Още по-изненадващо е изграждането на подземен култ, т.нар Хипогеума. Хипогеумът е врязван в скалите в продължение на няколко века и е служил като място за религиозни поклонения и погребения.
 

Вторият отличителен символ за високо развита култура в Малта е оставен от рицарите от Ордена на Свети Йоан. Малта става средище на търговия, построени са болници и укрепления. В 1565 срещу Малта се изправя Сюлейман Великолепни. Обсадата продължила няколко месеца и въпреки, че не получава помощ от 8000-ната резервна армия от Сицилия, рицарите спечелят битката. Необяснимо остава защо през 1798 г., когато Наполеон със своя флот и 58 хилядна армия иска, по пътя за Египет ",  да „спре” в Малта, рицарите се предали без бой. Французите владеят острова само две години, когато лорд Нелсън завзема Малта с армадата си и британците използват острова като силна база за флота си  повече от 160 години. Британците правят много добрини, високо оценени от малтийците: административна и социална система, отлични училища, необичайни за южните ширини дисциплина и хладнокръвие, както и  британския хумор.
 
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...