Какво още трябва да знаете за Дубай?

Какво още трябва да знаете за Дубай?
17 Януари 2017 г.
Дубай - космополитен, екзотичен и красив! Градът привлича туристи от цял свят, които искат да се насладят на красиви плажове, вълнуващи въображението сгради, обслужване на високо ниво и разбира се… да се „изгубят” в най-големите и луксозни молове в света.

Ако и вие сте решили да се отправите на пътешествие до Дубай, ето какво е добре да знаете предварително.

 
Трябва ли ви виза?

Съгласно споразумението, което се прилага от 2015 година, гражданите на Европейския Съюз могат да пребивават в Дубай, без да се налага да си осигуряват краткосрочни визи. Споразумението не важи, ако ще пребивавате дългосрочно в Дубай.
Не забравяйте обаче да погледнете до кога е валиден задграничния ви паспорт преди да тръгнете, защото е необходимо той да е валиден поне 6 месеца към момента на пътуването ви.

Каква е валутата?

Официалната валута на Дубай е дирхам (AED), като 1 AED = 3,67 USD (фиксиран курс). Добре е преди пътуването да обмените валута, но ако не успеете да го направите можете да се разплащате в американски долари или с кредитна карта. (Кредитни карти на Visa, American Express, Master Cart се приемат почти във всички търговски обекти и хотели).
Ако решите да обменяте валута след пристигането си в Дубай, направете го още на летището или в някоя банка или обменно бюро в централните части на града, тъй като курса ще ви е по-изгоден в сравнение с курса, който ще ви предложат в хотела.
Добре е да знаете, че повечето банки са с работно време от 8.00 до 13.00 часа от събота до сряда, а в четвъртък - от 8.00 до 12.00 часа.

Как да се придвижите?

Ако не пътувате организирано и се налага сами да се придвижите до хотела, можете да използвате градски транспорт или такси. В Дубай автобусните спирки са климатизирани, станции на метрото има навсякъде, а такситата са два вида - с брояч и без брояч (ако изберете да се возите в такси без брояч трябва предварително да се договорите за крайната цена). Разписанията се спазват, чистотата на градския и таксиметровия транспорт е завидна, така че няма да имате никакъв проблем да се придвижите бързо и комфортно.

Има ли часова разлика?

В Дубай не преминават от зимно на лятно часово време. Затова през зимата са с два часа напред, а през лятото са с час преди България.
 
 
всички новини ›
Дубай/ ОАЕ
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...