Любопитно за Швейцария

Любопитно за Швейцария
25 Януари 2016 г.
В Швейцария има 48 върхове, извисяващи се над 4000 m: най-много сред алпийските страни. С планините в Швейцария са свързани и много други рекорди:
  • в тази страна е най-високата жп гара в Европа (на Jungfraujoch) с на надморска височина от 3454 m,
  • най-стръмните  планински влаковете, както
  • най-дългият ледник в Европа (Aletch, на около 23 км) ,
  • най-бавния експресен влак в света
    Силата на влака "Glacier Express" не е в бързината му: взема разстоянието от 291 km между Сейнт Мориц и Зермат за 8 часа. Независимо от факта, че влакът се движи  със средна скорост от едва 42 км / час, пътниците едва смогват да уловят цялата красота през отворените прозорци. По пътя си панорамният влак се изкачва на височина от 2033 метра, преодолява 91 291 моста и един тунел.
  • най-големия и най-високо разположен топъл спа курорт в Алпите: Leukerbad. Ежедневно в 30-те местни басейни се вливат 3,9 милиона литра вода с температура 51 ° С.
  • най-снимания връх в Европа - Матерхорн (4478 m). Едновременно с това той е и най-разпознаваем символ на Швейцария.

Швейцария е и страна без смог. В нея има 12 ски курорти, където е забранено движението на превозни средства. Дори градските услуги използват само електрически автомобили.
 
А зимният туризъм се появява за първи път преди цели 150 години в Швейцария, когато Йоханес Бадрут, собственик на хотел в Сейнт Мориц, прави залог с неговите английски гости. Той обещава на приятелите си, че ако те не обикнат зимата и Швейцария, той ще им върне парите, дори тези за обратното пътуване до Лондон. И печели облога: британците остават до пролетта....
 
всички новини ›
Швейцария
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...