Очарователната Португалия

Очарователната Португалия
16 Декември 2015 г.
Цветна, слънчева и очарователна – Португалия е страна, която е една от любимите дестинации на туристите.

Самолетна екскурзия до Португалия с "Дари тур" - 8 дни / 7 нощувки

География

Португалия е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан. Към нея принадлежат островите Мадейра, Азорските и Селваженски острови. Граничи с Испания на север и изток. Столицата е Лисабон.
Континенталната част на Португалия е разделена на две от нейната главна река, Тежу. На север релефа във вътрешността е планински, а на юг – равнинен.

Климат

Португалия е една от най-горещите страни в Европа, с атлантическо-средиземноморски климат. Пролетта и лятото обикновено са слънчеви, а през юли и август температурите са извънредно високи – до 30 – 35 °C в централната част и до 45 °C във вътрешността на страната на юг. Есента и зимата обикновено са дъждовни и ветровити, но има и слънчеви дни, а температурите рядко падат под 5 °C. Сняг обикновено вали в планинските области на север. Средните годишни температури са 13 °C на север и 18 °C на юг. Климатът в Мадейра и Азорските острови, поради тяхното разположение в Атлантическия океан, е дъждовен и влажен.

Лисабон – столицата

Португалската столица е разположена на делтата на река Тежу, но всъщност излиза на океана. И това предопределя цялата история на града. Той е отправна точка за почти всички велики географски открития, изследванията на Америка и Африка. Лисабон е разположен на седем стръмни хълма по поречието на река Тахо.

Няколко асансьора, които всъщност представляват въжена железница, качват посетителите нагоре до специални места с панорамни гледки, наречени мирадоурос. Най-известният от асансьорите е „Сата Жуща”, който е сред малкото все още функциониращи в стария си вид. Той се намира в самия център на Лисабон и работи от 1902 г. Интересното е, че е построен от един от чираците на архитекта на Айфеловата кула Густав Айфел. Също като прочутата парижка кула асансьорът е направен изцяло от стомана.

В Лисабон се намира кулата Белем, която е построена по времето на Великите географски открития като укрепен фар. Служела е за отбрана на Лисабон от атаки, идващи от морето, и тъй като тогава река Тежу е била по-широка, кулата е попадала вътре в нея.

Самолетна екскурзия до Португалия с "Дари тур" - 8 дни / 7 нощувки

В столицата е разположена интересна атракция - аквариумът, наречен „Гигантски океан“. Дълбок е 7 м. Всеки един от четирите му прозореца е с площ 42 кв. м. Над 100 различни вида обитават водите му – aкули, риби тон, корали, слънчеви риби и много други.
Най-големият град в Португалия и столица на страната, представлява завладяваща смесица от топъл климат, старинни улички, готически катедрали, внушителни мостове и живописни квартали, подправени с традиционната фадо музика.
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...