Познатият и непознат Бодрум

Познатият и непознат Бодрум
16 Март 2016 г.
Бодрум e един от най-популярните курорти в Турция. Градът се намира в залив, където се срещат Егейско море и Средиземно море.
Бодрум е основан от дорийците хиляда години преди Христа. През  IV век пр.н.е., по време на царуването на Мавзол II, тук са съградени градски стени, нови дворци, театри и храмове. По-късно градът е превзет от войските на Александър Велики, съкровищата му са разграбени и унищожени. В периода на византийско и римско господство е построен замъкът на Свети Петър, но в 1523 г. османците изгонват рицарите от града и поемат властта в свои ръце.

 

Модерен Бодрум е един от най-добрите турски курорти. Лазурно синьо, топло море, многобройни плажове и заливи, украсени със скални образувания, предлагащи истинска почивка за любителите на природата. Градът е застроен с дву- и три-етажни варосани сгради в гръцки стил, което придава особен чар на Бодрум.

Лято в Бодрум е по-меко, отколкото в Анталия или Алания, температурата дори през юли и август рядко достига 30 градуса. Повечето туристи предпочитат залива Гюмбет, където има всички възможности за сърфинг, гмуркане, водни ски. Не по-малко атрактивен е Битез залив, граничещ с портокалови и мандаринови градини. От Бодрум може да се отиде на Черния Остров с горещи извори, вливащи се в пещера, където може да се стигнете само с кораб. Друго интересно място е  Аквариума /Aquarium/ - малък залив с удивително чиста вода, където рибата може да се види точно като в  аквариум.
Бодрум е и място за срещи на артисти. Техните художествени галерии привличат много посетители.

 

Недалеч от Бодрум е малкото рибарско селище на Гюмюслук, известно със своите традиционни рибни ресторанти. Яликавак е известен със своите вятърни мелници  и събирачите на гъби. Интерес представляват и разкопките на древния Миндос.
 
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...