Прекрасно място до Барселона – планината Монтсерат с едноименния манастир

Прекрасно място до Барселона – планината Монтсерат с едноименния манастир
11 Февруари 2016 г.
    Манастирът Монсерат е емблематично място, което трябва да се посети от всички онези, които идват в Барселона. Няма да съжаляват!
 
 
    Манастирът се достига лесно с лифт. Някои твърдят, че е вече на 100 години и нищо чудно като се погледнат тези стари кабини, но без значение, факт е, че работи безпроблемно.
    Централно място в комплекса заема голямата базилика, където интересен образец на средновековното изкуство е изключително ценната дървена фигура на Богородица и младенеца, наричана Черната Богородица. За да я видят и да се поклонят пред нея се стичат хиляди туристи и поклонници от цял ​​свят. Има поверие, че  докосването й лекува много болести.
    Ценни произведения на изкуството се съхраняват и в манастирската съкровищница и в отделните параклиси из огромната територия на манастирския комплекс.Огромната библиотека на манастира съдържа повече от 250 000 тома изключително ценна литература, а също така 400 пергаментни свитъка и над 2000 древни ръкописа, между които и първите текстове на каталонския език от 12 век.

 
 
     Особено място сред музеите на Монсерат заема пинакотеката с картини от Сурбаран, Ел Греко, Джордано , Караваджо и други известни представители на испанското и италианското изобразително изкуство. Тук също така могат да се видят и ранни разработки от творчеството на Пикасо.
    Монсерат е светилище за каталунците и исторически архив за испанския народ. Той е средище и на традициите и народните занаяти на Каталуния, съхранила за потомството ценни образци от материалното и фолклорно творчество.


   
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...