Санкт Петербург - Венеция на Севера

Санкт Петербург - Венеция на Севера
18 Ноември 2015 г.
Санкт Петербург е известен още като Венеция на Севера.  Градът е ситуиран в северозападната част на Русия, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море.

Между 1914 и 1924 г. Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991 г. - Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург.

Градът има влажен континентален климат с хладно лято, което се дължи на влиянията на Балтийско море и неговите циклони. Лятото е типично хладно, влажно и съвсем кратко, докато зимите са дълги, студени, но често се случват да са меки. Средната дневна температура през юли е 22°C; летният максимум е около 34°C, зимният минимум е около -27°C .
   

Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът поднася уникална гледка с геометрична елегантност. Грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати и до ден днешен. В историческото сърце  на града се разкриват великолепни дворци, удивителни музеи и прекрасни църкви.

Чисто географски това е най-северният град в света с население над 1 милион души. През 1990 г. историческият център на града и дворцово-парковите ансамбли в предградията му (Царско село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гатчина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронщат) са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева.

Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж, съхраняващ най-богатата картинна колекция в света, включваща произведения на Леонардо да Винчи, Рафаело, Джорджоне, Караваджо и  други велики художници.

Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл. В Мариинският квартал на града се намира известният с великолепието и талантите си Мариински театър за опера и балет. С U-образна зала с капацитет от 1625 седящи места Мариинският театър е открит на 2 октомври 1860 г. Наречен е в чест на императрица Мария Александровна.

От другата страна на Нева - на остров Василевский, е университетът, придружен от оживени барове и прекрасни ресторанти. Нашумелият квартал Петроград е мястото, откъдето е започнал градът. Около остров Петроградский има множество по-малки зелени островчета, където хората се разхождат през уикенда. От май до ноември, в ранните часове големите мостове се вдигат, за да пропуснат потока от кораби.

В Санкт Петербург са живели и творили много известни личности като Пьотр Илич Чайковски, А.С.Пушкин, Ф.М.Достоевски, А.П.Чехов, Александър Блок, Анна Ахматова, Дмитрий Шостакович и др. В Художествената академия са учили Карл Брюлов и Иля Репин. В Петербург Менделеев съставя Периодичната система.
всички новини ›
01 Юни 2017 г.
Иска ви се да разгледате Дубай, но смятате, че една почивка или екскурзия до тази толков...
25 Май 2017 г.
Къде се намира столицата на Португалия няма да ви обясняваме. Щом сте решили да се отпра...
12 Май 2017 г.
Решението дали сами да организирате почивката си в Дубай или да се доверите на някоя тур...