Ако сте на почивка в Дидим...

29 02 2016 г.
Ако сте на почивка в Дидим...
Дидим - Алтънкум, който от турски означава "Златни пясъци", е бил мъничко рибарско селище, но сега е световно известен курорт на брега на Егейско море. Той е идеално място за водни спортове, риболов, гмуркане, ветроходство, туризъм, лов, история. Курортът предлага на посетителите дискотеки и развлекателни центрове, ресторанти и механи, уелнес центрове със сауна и басейни, множество магазини и бутици, исторически забележителности.
 
   В близост до Дидим е древния град Прин, един от дванадесетте най-известни древни градове на Мала Азия. Той е основана през ХІ век пр.н.е. През него минават перси, римляни, византийци... Градът просъществува до XIII век, когато турците го нападат и превръщат в  малко село, напълно загубил предишното си значение на пристанищно, културно и политическо средище. Руините на града са под формата на тераси. Един от първите антични театъри е построен тук, римляните го реконструират и по-специално са възстановили сцената. Той предлага великолепна гледка към околността, оформен е като подкова в класически гръцки стил. Зад сградата му могат да се видят и руините на византийска базилика.Най-известният паметник на Прин е храмът на Атина. Строежът на храма започва през средата на четвърти век преди Христа, когато Александър Велики освобождава града от персите.

    Друга забележителност е светилището на Аполон. В Дидим всъщност са живяли само жреците на този храм. На всеки четири години те провеждали тържества в чест на бога със спортни състезания и музикални изпълнения. Международно известен тук е изразителният релеф върху камък, изобразяващ главата на Медуза Горгона.

 
    В миналото Милет е бил процъфтяващо и развито селище, което нямало равно по красота и прелест. Той се свързва с Дидима и храма на Аполон със "свещен път" - един от най-интересните забележителности в региона. Каменната му настилка датира от четвърти век преди новата ера. Той е построен от римския император Траян. Пътят минава през малка клисура, която по мнението на авторитетни учени някога е била свещена. От двете страни на пътя в древни времена е имало прекрасни мраморни статуи. В допълнение, пътят е украсен с две лъвски скулптури. Всички са пренесени в  Британския музей и са примери на древното изкуство. По-късно, по време на разкопки, са намерени друга група статуи, състояща се от дванадесет скулптури. Сега тези археологически находки са изложени в експозициите на музея на Истанбул, Берлин и Лувъра.
Всички новини
Бюлетин