Белите нощи и Санкт Петербург

07 12 2015 г.
Белите нощи и Санкт Петербург
Санкт Петербург е най-северният от големите градове на планетата. Разположен е на паралела на Аляска и южния край на Гренландия, на брега на Финския залив. Природата тук се изявява със сурова зима и приказни, романтични пролет и лято. Най-атрактивният природен феномен на Санкт Петебрург, който привлича милиони туристи от цял свят, са бели нощи, които настъпват към 25-26 май и завършват към 16-17 юли.
 


Бялата нощ е явление, което се наблюдава на географски ширини, по-големи и близки до 60°, където за определен период през лятото слънцето не залязва или остава малко под хоризонта и през цялата нощ се наблюдава полуздрач.


Ефектът настъпва около лятното слънцестоене, на 21 юни, за географски ширини от полярния кръг (в северното полукълбо). Същият ефект се наблюдава и по време на зимното слънцестоене, на 21 декември, на географските ширини от Антарктическия кръг (в южното полукълбо).


Причината за феномена бели нощи се дължи на наклона на земната ос. Земята обикаля около Слънцето по равнина, наречена еклиптика. Земният екватор е наклонен спрямо еклиптиката на 23° 27’, в резултат на което северният и южният полюс са обърнати към Слънцето за 6 месеца. Близо до лятното слънцестоене, на 21 юни, северното полукълбо достига своята максимален наклон към Слънцето и Слънцето осветява цялата полярна област до географска ширина +66° 34’. Гледано от полярния регион, Слънцето не залязва, а само докосва хоризонта в полунощ. Географската ширина +66° 34’ очертава Полярния кръг, която е най-южната точка от северното полукълбо, където може да се наблюдава среднощното слънце по време на лятното слънцестоене. Атмосферните отражения позволяват в някои дни този феномен да бъде наблюдаван и извън полярния кръг, до 60-80 км. на юг от неговите граници.
 

 

Източник: списание Палитра стил, www.palitrastyle.com

Всички новини
Бюлетин