И нещо за Малта...

19 02 2016 г.
И нещо за Малта...
 
Малта привлича мнозина туристи с отлично географско положение, топъл климат, слънце, чисто море, богата история, древни култури, сигурна среда, англоговорящо местното население... Всъщност Малта посреща повече от 1 милион туристи годишно, главно от европейски страни. Най-голям дял се пада на туристите от Великобритания.
 

Малта е малка и елегантна островна държавичка, в същото време, невероятно богата с мистериозни събития от миналото, невероятна архитектура и гостоприемни, сърдечни хора. Това е кътче на света, където са фокусирани в такова малко пространство толкова много уникални паметници на културата от човешката история. Още около 3.5-4 хиляди години преди новата ера, Малта е била обитавана от древните племена. Тези хора се покланяли на Майката Земя и  издигнали в нейна чест храмове от гигантски скални блокове, тежащи по няколко тона. До ден днешен  остава загадка как преди 6000 или 7000 години е било възможно да се движат и дори се вдигат на височина от няколко метра такива маси. Още по-изненадващо е изграждането на подземен култ, т.нар Хипогеума. Хипогеумът е врязван в скалите в продължение на няколко века и е служил като място за религиозни поклонения и погребения.
 

Вторият отличителен символ за високо развита култура в Малта е оставен от рицарите от Ордена на Свети Йоан. Малта става средище на търговия, построени са болници и укрепления. В 1565 срещу Малта се изправя Сюлейман Великолепни. Обсадата продължила няколко месеца и въпреки, че не получава помощ от 8000-ната резервна армия от Сицилия, рицарите спечелят битката. Необяснимо остава защо през 1798 г., когато Наполеон със своя флот и 58 хилядна армия иска, по пътя за Египет ",  да „спре” в Малта, рицарите се предали без бой. Французите владеят острова само две години, когато лорд Нелсън завзема Малта с армадата си и британците използват острова като силна база за флота си  повече от 160 години. Британците правят много добрини, високо оценени от малтийците: административна и социална система, отлични училища, необичайни за южните ширини дисциплина и хладнокръвие, както и  британския хумор.
 
Всички новини
Бюлетин