Какво още трябва да знаете за Дубай?

17 01 2017 г.
Какво още трябва да знаете за Дубай?
Дубай - космополитен, екзотичен и красив! Градът привлича туристи от цял свят, които искат да се насладят на красиви плажове, вълнуващи въображението сгради, обслужване на високо ниво и разбира се… да се „изгубят” в най-големите и луксозни молове в света.

Ако и вие сте решили да се отправите на пътешествие до Дубай, ето какво е добре да знаете предварително.

 
Трябва ли ви виза?

Съгласно споразумението, което се прилага от 2015 година, гражданите на Европейския Съюз могат да пребивават в Дубай, без да се налага да си осигуряват краткосрочни визи. Споразумението не важи, ако ще пребивавате дългосрочно в Дубай.
Не забравяйте обаче да погледнете до кога е валиден задграничния ви паспорт преди да тръгнете, защото е необходимо той да е валиден поне 6 месеца към момента на пътуването ви.

Каква е валутата?

Официалната валута на Дубай е дирхам (AED), като 1 AED = 3,67 USD (фиксиран курс). Добре е преди пътуването да обмените валута, но ако не успеете да го направите можете да се разплащате в американски долари или с кредитна карта. (Кредитни карти на Visa, American Express, Master Cart се приемат почти във всички търговски обекти и хотели).
Ако решите да обменяте валута след пристигането си в Дубай, направете го още на летището или в някоя банка или обменно бюро в централните части на града, тъй като курса ще ви е по-изгоден в сравнение с курса, който ще ви предложат в хотела.
Добре е да знаете, че повечето банки са с работно време от 8.00 до 13.00 часа от събота до сряда, а в четвъртък - от 8.00 до 12.00 часа.

Как да се придвижите?

Ако не пътувате организирано и се налага сами да се придвижите до хотела, можете да използвате градски транспорт или такси. В Дубай автобусните спирки са климатизирани, станции на метрото има навсякъде, а такситата са два вида - с брояч и без брояч (ако изберете да се возите в такси без брояч трябва предварително да се договорите за крайната цена). Разписанията се спазват, чистотата на градския и таксиметровия транспорт е завидна, така че няма да имате никакъв проблем да се придвижите бързо и комфортно.

Има ли часова разлика?

В Дубай не преминават от зимно на лятно часово време. Затова през зимата са с два часа напред, а през лятото са с час преди България.
 
 
Всички новини

Дубай

Бюлетин