Културата на Япония

13 12 2019 г.
Културата на Япония
Земята на изгряващото слънце - една от най-загадъчните и прекрасни в света. Може би географското положение, климатичните особености или психологията на жителите прави японската култура  уникална и необичайна по отношение на европейската или американската.
Жителите на Япония са си създали убеждението, че природата - това е жив организъм. Тайфуните  и земетресенията, постоянната опасност от стихии прави тези хора ценители на моментната красота. В Япония природата е основното вдъхновение на художника, затова и върху платната има толкова много вишнев цвят, морски пейзажи и други естествени изображения.
В японската култура на първо място е умението за калиграфско писане. Този предмет дори се преподава в училищата. Не по-малко в Япония, а и по света се ценят произведенията на националните приложни изкуства и занаяти:
  • оригами - изкуството за сгъване на фигури от лист хартия без употребата на лепило, ножици и други инструменти.
  • бонсай - способността за отглеждане на миниатюрно дърво. Буквално означава  "отглежда се върху поднос." Появява се през III век пр.н.е.  и стига до Япония със скитащи будистки монаси.
  • Netsuke – скулптури, издълбани във формата на ключодържател от слонова кост се появяват за украса на традиционната народна носия.
  • икебана - способността да се организира пространството с помощта на цветни аранжировки. Основният принцип е изтънченост и простота, които се постигат чрез естествената красота на цветето.
Японците също са горди от своя театър Кабуки,способността за ръчно рисуване на платове и невероятната чайна церемония, уникалните традиционни японски кукли и бродирани Темари топки.
 
Всички новини
Бюлетин