Мостовете на Санкт Петербург

22 12 2016 г.
Мостовете на Санкт Петербург
Самолетна екскурзия до Санкт Петербург с 5 нощувки,

Екскурзия до Санкт Петербург със 7 нощувки през юли


    Белите нощи са природно явление, което е характерно за местата по нашата планета, които са около 60-тия паралел. В определен период в годината там, от средата на май до 19-20 юли, слънцето не залязва и стои под хоризонта. Няма нощна тъмнина, а се наблюдава леко свечеряване, наречено полумрак. Това е времето, когато слънчевият диск не пада по-ниско от 6 градуса под хоризонта. Научно доказано е, че поведението на слънцето се дължи на наклона на земната ос спрямо него.
    Санкт Петербург е относително близо до Полярния кръг, на същия паралел на който е и Аляска и Белите му нощи са негова запазена марка. Белите нощи са най-романтичното време в града на Пушкин. Най-романтичното преживяване по време на белите нощи е вдигането на мостовете.
    Разположен на брега на Финския залив, Санкт Петербург е град на каналите и дворците и местните го наричат "град-музей на мостовете под небето". Северната Венеция се слави с наличието на 800 моста над река Нева и прилежащите й канали, като 12 от тях са подвижни. Най-дългият мост над река Нева е Висящия мост (Болшой Обуховский) - 2824 метра, а най-широкият е 99,5-метровия Син мост над река Мойка, приток на Нева. Около града има 100 реки и канали с обща дължина 300 километра, 42 острова и около 100 езера. В периода на активното корабоплаване по реката, това е времето от месец април до месец ноември всяка година, 12-те подвижни моста се вдигат в 2 часа през нощта или иначе казано съвсем рано сутринта. Така големите кораби могат да преминат от и за вътрешността, носейки различни товари или пътници. Посетителите на Санкт Петербург, които идват в града през лятото, поне веднъж остават будни до късно, за да наблюдават вдигането на мостовете над река Нева. Най-лесно и атрактивно се наблюдават мостовете от борда на корабче или лодка, които се намират във водите на река Нева.
    Цялата ситуация около мостовете е много интересна. Те са осветени и се повдигат поетапно с няколко минути разлика.  Плавателните съдове, които са препълнени с развеселени туристи, лудо препускат по Невските води, за да могат хората да видят и снимат всички мостове. Те плавно се разединяват и осите им застават на 90 градуса, спрямо предишното си хоризонтално положение. Преди да се случи това, се чува продължителен сигнал, предназначен за информиране на всички, които са около моста, че той ще е затворен за коли и пешеходци за остатъка от нощта. Някои мостове се повдигат и спускат по два пъти на нощ. Всички дворци около река Нева също са осветени и в полумрака на Белите нощи са като част от великолепна приказка. Те са неми свидетели на над 300-годишната история, живота и ежедневието на хората от града. И стават основен декор във всички снимки, с които гостите си пълнят спомените. Санктпетербургци разказат, че ако някой не се прибере вкъщи навреме след запой или купон, се оправдава с вдигането на мостовете, защото няма как да прекоси реката. Това весело градско творчество е възпято в песни и вицове.

 
Всички новини
Бюлетин