Най-добрите места които да посетите в стария квартал на Дубай

28 05 2021 г.

Има толкова много неща за правене в Дубай. От посещаване на най-високата сграда в света, Бурж Кхалифа, до каране на ски в затворения комплекс Ски Дубай. В миналото,  Дубай било най-обикновено рибарско селище около Дубай Крийк. За желаещите да разберат повече за миналото на града преди рязкото му развитие, стария квартал на Дубай е перфектното място за вас.

 

Ето и нещата, които може да направите:

 


Посетете пазара за злато

За тези от Вас, търсещи да купят злато на атрактивни цени или просто да разберат бижутерийния пазар в Дубай по-добре, Златния Пазар е мястото, където посетителите могат да видят най-големите златни огърлици в света според Рекордите на Гинес и магазин за скъпоструващи бижута, същевременно приличащ на традиционен арабски пазар. Правителството на Дубай гарантира качеството на всички бижута, така че посетителите да се спокойни, докато пазаруват от хиляди търговци на дребно.

 


Разходете се из квартал Ал Бастакия

Историческия квартал Ал Бастакия датира от 19 век като най-стария жилищен квартал в Дубай. Посетителите могат да се разходят около подобните на лабиринт улици и да се възхитят на оригиналната архитектура на този квартал основан от търговци. Сградите били проектирани с багдири (Вятърна кула или бадгир е вентилационен строителен елемент, специфичен за градовете на Персийска империя, и е един от символите на персийската архитектура. Съоръжението е известно от древността и се използва за проветряване, охлаждане и овлажняване на въздуха в помещенията.), доказателство за времена преди измислянето на климатизацията. В днешно време квартала не е жилищен, а е само за търговци, използващи Дубай Крийк за търгуване (Dubai Creek е река със солена вода, разположена в Дубай, Обединени арабски емирства. Преди това тя се простира до светилището на дивата природа Ras Al Khor, но като част от новия канал на Дубай се простира до Персийския залив). Там се намират и няколко атракции за посетители като галерии за изкуство и традиционни магазини.

 


Възхитете се на местното изкуство в галерията XVA

Вероятно една от най-уникалните и интересни атракции в Ал Бастакия е галерията XVA. Тук може да разгледате местната художествена сцена и да научите повече за международните артисти. Галерията предлага експонати от важни артисти в региона и допир до изкуството на традиционния и исторически квартал. Контрастът от цветни и грабващи окото стари конструкции, оригинално построени с материали като корали, е неочаквано добра комбинация между история и изкуство.


Посетете музея на кафето

За любителите на кафето по целия свят, Музея на Кафето в Ал Бастакия е мечтана дестинация. Музеят обединява местни и интернационални вкусове, които да предложат на посетителите елегантно и уютно пиене на кафе в традиционна архитектура. Някой от по-известните стилове предложени от Музея на Кафето са местното Арабско кафе, Етиопско кафе и Японско кафе. Като допълнение към кафето освен да бъде опитано, посетителите могат да се възхитят на античните артефакти и да научат повече за печенето и варенето на кафето.

 


Обядвайте в традиционна Арабска чайна

Basta Art Cafe е очарователно кафене в сърцето на Стария Квартал - предлагащо комфортна и шикозна атмосфера в традиционните сгради на Ал Бастакия. Това е перфектното място да опитате Арабски храни и да се отдадете на културата на региона. Също позната като Арабската чайна, тя притежава външна тераса където може да се насладите на местни ястия за закуска, обяд и вечеря - давайки възможност на посетителите да се докоснат до историческите гледки на Дубай.


Посетете Дубайския музей

Може би най-известния музей, Дубайския музей е построен в историческата крепост Ал Фахиди, датиращ от 1787 г. Крепостта играела важна роля в историята на Дубай, като служела за резиденция на монарха, като също е и използвана за арсенал и затвор. Днес музеят кани посетители да се разходят през няколкото модела на това как е изглеждал Дубай в миналото - осигурявайки завладяващо преживяване за това как градът се е преобразил до това което е днес.

 


Сувенирен магазин на пазара

Ако става дума за сувенири, в Дубай има голямо разнообразие от тях които да отнесете у дома. Градът предлага разнообразие от традиционни неща - всичко от типични подаръци като магнитчета и чаши до по-уникални неща като сапун от мляко на камила или Емирско облекло. Пазарът е фантастично място за пазаруване на разнообразие от сувенири за цялото семейство. За разлика от моловете, пазаруването в традиционен пазар дава възможност на туристите да се пазарят и да получат най-добрата възможна цена.

 


Пазара за подправки

Пазара за подправки е уникално преживяване. От смеската на аромати, акцентираща вкусовете на региона, до живописните цветове на различните подправки, внесени в Дубай от съседните държави през Дубай Крийк, пазара за подправки дава на посетителите възможност да пазаруват традиционни и редки подправки в класическа постановка и да получат някой от високо качествените подправки в региона.

 


Направете си разходка с лодка през Дубай Крийк за един дирхам
( 1 дирхам е равен на около 0,44лв)

Дубай Крийк е там където животът в града е започнал - от рибари до търговци, този солен канал е жизненоважна част от историята на Дубай. Реката се простира до Персийския Залив и е бил един от главните канали за търговия на малкия град който сега се е превърнал в голям метрополис. Посетителите и жителите могат да прекосят Дубай Крийк за един дирхам в абра, традиционна лодка, която работи като водно такси. Това позволява на хората да отидат от Ал Бастакия до пазарите.

 


Гледайте как местни работници товарят кораби с внос и износ

Има няколко места в Дубай, където посетителите могат да станат свидетели на миналото на града и да гледат как местни работници товарят търговски кораби. Стоката е натоварена в Дау - тези дървени лодки били използвани за търговия в миналото и биват използвани и до днешно време. Всичко е автентично, от лодките до процедурата по опаковане, което допринася за разбиране на историята и миналото на това процъфтяващо Емирство.

 
Всички новини

Дубай

Бюлетин