Наръчник за пътешественици - Португалия

01 02 2017 г.
Португалия е идеалната дестинация за начинаещи пътешественици. Не е толкова близо до България (разстоянието е 3529.656 км. от столица до столица), но пък е в границите на ЕС, градовете са красиви и изпълнени със забележителности, храната е вкусна, а португалците са вечно усмихнати и добронамерени люде.
Ако сте решили да разгледате или почивате в слънчева Португалия и това ще е първото ви пътуване до там, ето най-важните неща, които е добре да знаете, преди да отпътувате.

Трябва ли ви виза?
Като граждани на ЕС можете да пребивавате на територията на Португалия без виза, само с валидна лична карта или паспорт.

Как да се разплащате в Португалия?
Официалната валута в страната е Евро, затова е добре преди заминаването си да обмените достатъчно средства, за да сте спокойни.

Обменете валута още в България, защото ще ви е много трудно да откриете обменно бюро или банка, която да обменя български левове.

В Португалия можете да се разплащате и с кредитни карти Viza, Mastercard, American Express, Eurocard, а банкомати има почти на всеки ъгъл.

Транспорт
Транспортът в страната е добре уреден и можете да се придвижвате с влак, автобус, трамвай или такси. Най - удобно и евтино ще ви излезе, ако си закупите еднодневна карта за градския транспорт, която често включва използването на различни транспортни средства. Ако сте в Лисабон можете да се придвижвате и с метро, за което да закупите карта с определен брой пътувания.

По възможност избягвайте туристическите трамваи и автобуси, тъй като там можете да се натъкнете на изкусни джебчии.

На какъв език говорят в Португалия?
С португалците ще ви е малко трудно да се разберете, освен ако не знаете португалски. Английски говорят много малък процент от хората, а ако си мислите, че щом знаете испански няма да имате проблем, лъжете се.
Тъй като езиковата бариера може да ви е проблем, добре е преди да се отправите на пътешествие да научите поне няколко основни израза на португалски.

Къде да се храните?
Ако имате възможност, избирайте малки заведения извън туристическата част, не само за да се нахраните богато на половин цена, но за да се насладите на истинска, домашно приготвена храна.

Какво да опитате?
Португалската кухня е разнообразна и богата, но има няколко традиционни специалитета, които непременно трябва да опитате.

Bacalhau na ligeiro - печена риба треска на скара, поръсена с пресен лук с гарнитура от картофи, броколи или цвекло.
Choco frito - пържена сепия;
Naco na pedra - късове месо (свинско, пуешко, пилешко) на плоча.

От десертите препоръчваме:
Шоколадов мус;
Brigadeiro - торта с плодове.
 
Всички новини

Португалия

Бюлетин