Очарователната Португалия

16 12 2015 г.
Очарователната Португалия
Цветна, слънчева и очарователна – Португалия е страна, която е една от любимите дестинации на туристите.

Самолетна екскурзия до Португалия с "Дари тур" - 8 дни / 7 нощувки

География

Португалия е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан. Към нея принадлежат островите Мадейра, Азорските и Селваженски острови. Граничи с Испания на север и изток. Столицата е Лисабон.
Континенталната част на Португалия е разделена на две от нейната главна река, Тежу. На север релефа във вътрешността е планински, а на юг – равнинен.

Климат

Португалия е една от най-горещите страни в Европа, с атлантическо-средиземноморски климат. Пролетта и лятото обикновено са слънчеви, а през юли и август температурите са извънредно високи – до 30 – 35 °C в централната част и до 45 °C във вътрешността на страната на юг. Есента и зимата обикновено са дъждовни и ветровити, но има и слънчеви дни, а температурите рядко падат под 5 °C. Сняг обикновено вали в планинските области на север. Средните годишни температури са 13 °C на север и 18 °C на юг. Климатът в Мадейра и Азорските острови, поради тяхното разположение в Атлантическия океан, е дъждовен и влажен.

Лисабон – столицата

Португалската столица е разположена на делтата на река Тежу, но всъщност излиза на океана. И това предопределя цялата история на града. Той е отправна точка за почти всички велики географски открития, изследванията на Америка и Африка. Лисабон е разположен на седем стръмни хълма по поречието на река Тахо.

Няколко асансьора, които всъщност представляват въжена железница, качват посетителите нагоре до специални места с панорамни гледки, наречени мирадоурос. Най-известният от асансьорите е „Сата Жуща”, който е сред малкото все още функциониращи в стария си вид. Той се намира в самия център на Лисабон и работи от 1902 г. Интересното е, че е построен от един от чираците на архитекта на Айфеловата кула Густав Айфел. Също като прочутата парижка кула асансьорът е направен изцяло от стомана.

В Лисабон се намира кулата Белем, която е построена по времето на Великите географски открития като укрепен фар. Служела е за отбрана на Лисабон от атаки, идващи от морето, и тъй като тогава река Тежу е била по-широка, кулата е попадала вътре в нея.

Самолетна екскурзия до Португалия с "Дари тур" - 8 дни / 7 нощувки

В столицата е разположена интересна атракция - аквариумът, наречен „Гигантски океан“. Дълбок е 7 м. Всеки един от четирите му прозореца е с площ 42 кв. м. Над 100 различни вида обитават водите му – aкули, риби тон, корали, слънчеви риби и много други.
Най-големият град в Португалия и столица на страната, представлява завладяваща смесица от топъл климат, старинни улички, готически катедрали, внушителни мостове и живописни квартали, подправени с традиционната фадо музика.
Източник: списание Палитра стил, www.palitrastyle.com
Всички новини
Бюлетин