Ръководство за пазаруване в Дубай.

10 05 2021 г.
Вижте това интересно ръководство за пазаруване в Дубай.
Дубай обича да пазарува. Градът е почти усъвършенствал това изкуството в мола, който всъщност е климатизирана „градска общност“, мястото, където да отидете със семейството, да се разхождате с приятели и да се забавлявате.
 
И така, кои са най-желаните и интересни неща които може да купите?

Злато
Дубай е основен център за търговия със злато и дом на блестящия Gold Souk (Пазара за злато), който е специализиран в търговия на бижута от Близкия Изток и Индия, разбира се също и съвременни европейски дизайни при бижутата.
Търговският център Gold & Diamond предлага модерна обстановка и европейски външен вид, както и по-голямо разнообразие. Цените на дребно за златни бижута обикновено са по-ниски в Дубай от страни като Великобритания, Индия и Китай поради по-ниските такси, по-малки маржове на дребно и по-ниски мита и данъци.
Крайната цена на бижуто което искате да купите, зависи отчасти от вашите умения за пазаруване. Проверете цената на златото за деня на международните пазари, като трябва да знаете че местните цени се актуализират два до три пъти на ден, като се показват на електронни табла. От вас зависи каква сделка ще направите, може да се пазарите за да получите по-добра цена.

Килими
Дубай е рай за любителите на килимите. Изящните персийски килими, цветните турски и кюрдски килими и бедуинските килими с груби възли са широко достъпни и могат да бъдат купени тук. Дубай има репутацията в региона, че притежава най-висококачествените килими на най-добри цени. Пазаренето е норма и е задължително.
Качеството на килима зависи изцяло от начина на обработка на вълната. Няма значение дали килимът е ръчно заплетен, ако вълната е с лошо качество. Най-добрата вълна е от овце отглеждани на голяма надморска височина, които произвеждат плътно, дебело, дълго и къдраво руно, с много ланолин (Ланолинът е вещество отделяно от мастните жлези на овцете, което им осигурява защита от околната среда).
Важно е да знаете, че никога не трябва да се нанасят химикали/киселини върху килима; в противен случай ланолинът се отмива. Ланолинът дава естествено устойчиви на петна лъскави влакна. Багрилото което използват за тъкането на тези килими, е на растителна основа. Това гарантира наситени, богати цветови тонове с дълбочина и жизненост, непостижими с бои- химикали. Оцветената вълна е ръчно предена на конец, който има случайни възли/бучки, което предизвиква майсторството на тъкачите, принуждавайки ги да компенсират дефекта, като от време на време променят формата, размера или позицията на тъканта. Тези фини вариации в модела на завършения килим са видими само при внимателен оглед, но му придават невероятен вид и характер и всъщност правят килима по-ценен.
От решаващо значение е да разберете как е била обработена вълната. Килим, направен с обработена с киселина вълна, никога няма да изглежда толкова добре, колкото е изглеждал в деня, в който сте го купили. И обратно, правилно обработената вълна, с времето ще придобие по-бляскав цвят и ще запази свежестта си дълго време.
Един бърз тест: Стъпете върху килима с обувки с гумена подметка и се завъртете в кръг, като стъпчете влакната под краката си. Ако те се разрошат, това е не е хубава вълна. Веднъж попаднали в магазините за килими, знайте че ще прекарате дълго време там, докато продавачите разгънат десетки килими които ще искат да Ви покажат. И запомнте, не се ентусиазирайте твърде много или няма да се спазарите толкова лесно с продавача.

Парфюми
По-ниските данъци, означава, че френските марки парфюми са по-евтини в Дубай, отколкото в Париж, но задължително проверете опаковката, за да се уверите, че не са фалшиви! С аромата на близкоизточните парфюми, можете да бъдете сигурни, че никоя друга жена в стаята няма да носи същия аромат. Пазаруването на парфюм може да изтощи обонянието ви. Ако сте на пазара за аромати, направете това, което правят топ парфюмерите, за да неутрализирате обонянието си: затворете устата си и направете три силни издишвания през носа. Издухвайте силно въздуха, с кратки тласъци, с помощта на диафрагмата си.

Пашмини
(вълнени тъкани, изтъкани от подкосъма на хималайска коза, разновидност н акашмира).
Фалшификати се срещат по целия свят, но в Дубай ще намерите изгодни оферти за истински копринено меки шалове от 100% пашмина. Жените по целия свят обожават пашмините, леки като пера от кашмир, носени от най-добре облечените дами в Близкия изток. Ако пазарувате за приятелка или майка си, никога не можете да сбъркате ако и купите за подарък пашмина. Те се предлагат в стотици цветове и стилове, някои от мъниста и бродирани, други с кантове с помпон - няма да имате проблеми с намирането на такъв, който да Ви харесва.
Освен да го запалите, за да сте сигурни, че няма да се стопи (както прави полиестерът), как можете да сте сигурни, че е истински? Ето трика. Дръжте тъканта в ъгъла му. Обвийте показалеца си около него и стиснете силно. Сега издърпайте плата. Ако е полиестер, той няма да помръдне. Ако е кашмир, ще се изтегли - макар че триенето може да ви причини леко загряване.

Фурми
Фурмите Bateel са най-добрата луксозна храна в Близкия изток. На пръв поглед Bateel изглежда като бижутериен магазин, с витрини от полирано стъкло и халогенни лампи, осветяващи стоките. По-внимателен поглед разкрива перфектно подравнени пирамиди от хиляди фурми. Bateel угажда на своите клиенти, с великолепни опаковки, които могат да накарат получателя на подаръка ви да очаква злато или сребро вътре. Изисканите кутии от лакирана твърда дървесина струват много повече от съдържанието им. Уви, те са произведени в Китай, но фурмите не са. Те идват от Саудитска Арабия, която има идеалните условия за отглеждане: пясъчна, алкална почва и много топлина. Контролът на качеството е строг: Bateel има собствени ферми и производствено оборудване. Фурмите, които се продават тук, са големи, месести и едри.
Тъй като фурмите имат 70% съдържание на захар, те технически имат неограничен срок на годност, но ще откриете, че вкусът им е най-добър около есенната реколта. Ако по време на вашето посещение има фурми от Ajwa, вземете си - може да нямате друга възможност. Агва дърветата раждат плодове едва на всеки няколко години, така че те се считат за деликатес. Потърсете ги през септември; други сортове пък може да намерите през ноември.

Сувенири от супермаркети
Страхотно е да пазаруваш в Spinneys, Carrefour и Choithrams - рафтовете са натъпкани с какви ли не международни храни. Оглеждайте се за кондензирано мляко с аромат на кардамон. Налейте сироп от роза Natco върху сорбет или ванилов сладолед, за да удивите гостите си на вечеря. Супермаркетът е и добро място за купуване на подправки, включително шафран, който няма да намерите по-евтино у дома. Накиснете го в гореща готварска вода или бульон, за да извлечете аромата му, преди да го добавите в тенджерата. Ако още разглеждате рафтовете за подправки, огледайте се и потърсете заатар, смес от мащерка, сусам, майорана и риган, които могат да се добавят към супи, салати или ястия.
Всички новини

Дубай

Бюлетин