Познатият и непознат Бодрум

Познатият и непознат Бодрум
16 Март 2016 г.
Бодрум e един от най-популярните курорти в Турция. Градът се намира в залив, където се срещат Егейско море и Средиземно море.
Бодрум е основан от дорийците хиляда години преди Христа. През  IV век пр.н.е., по време на царуването на Мавзол II, тук са съградени градски стени, нови дворци, театри и храмове. По-късно градът е превзет от войските на Александър Велики, съкровищата му са разграбени и унищожени. В периода на византийско и римско господство е построен замъкът на Свети Петър, но в 1523 г. османците изгонват рицарите от града и поемат властта в свои ръце.

 

Модерен Бодрум е един от най-добрите турски курорти. Лазурно синьо, топло море, многобройни плажове и заливи, украсени със скални образувания, предлагащи истинска почивка за любителите на природата. Градът е застроен с дву- и три-етажни варосани сгради в гръцки стил, което придава особен чар на Бодрум.

Лято в Бодрум е по-меко, отколкото в Анталия или Алания, температурата дори през юли и август рядко достига 30 градуса. Повечето туристи предпочитат залива Гюмбет, където има всички възможности за сърфинг, гмуркане, водни ски. Не по-малко атрактивен е Битез залив, граничещ с портокалови и мандаринови градини. От Бодрум може да се отиде на Черния Остров с горещи извори, вливащи се в пещера, където може да се стигнете само с кораб. Друго интересно място е  Аквариума /Aquarium/ - малък залив с удивително чиста вода, където рибата може да се види точно като в  аквариум.
Бодрум е и място за срещи на артисти. Техните художествени галерии привличат много посетители.

 

Недалеч от Бодрум е малкото рибарско селище на Гюмюслук, известно със своите традиционни рибни ресторанти. Яликавак е известен със своите вятърни мелници  и събирачите на гъби. Интерес представляват и разкопките на древния Миндос.
 
всички новини ›
04 Април 2021 г.
Лято 2021 - Екскурзия до Русия - Санкт Петербург и Москва   Вижте 10 интересн...
02 Април 2021 г.
Топ 7 🌴плажове в Дубай Дубай има много плажове, простиращи се по крайбрежието н...
22 Февруари 2021 г.
Знаете ли че: Арабите имат значителен принос в развитието на цивилизацията. Арабит...