10 интересни факта за Санкт Петербург

04 04 2021 г.

Лято 2021 - Екскурзия до Русия - Санкт Петербург и Москва

 

Вижте 10 интересни факта за Санкт Петербург

 


1. Градът е преименуван три пъти. Третият път бил обратно към Санкт Петербург.

В следствие за антигермански настроения по време на Първата световна война, градът е преименуван с по-руското звучене на Петроград(Петерхоф).

 

След това, след смъртта на Владимир Ил. Ленин градът е преименуван на Ленинград. Точно това име остава  свързано завинаги с Втората световна война и блокадата, „Размразяването на Хрушчов“ (Размразяването при Хрушчов се отнася до периода от началото на 50-те до началото на 60-те години, когато репресиите и цензурата в Съветския съюз са смекчени, а милиони политически затворници са освободени от лагерите на ГУЛАГ) както и перестройката. 

 

През септември 1991 г. е решено да се възстанови историческото име на града, Санкт Петербург.

 


2.  Има няколко града, с име Санкт Петербург в САЩ

Най-големият от тях се намира, в най-слънчевия щат Флорида. Петият по големина град Флорида е известен с великолепното си време, голф игрища, топъл залив и изгарящи плажове - неща, които не си кореспондират прекалено много с „ Престъпление и наказание“ и други произведения в северната столица на Русия.

 


3.  Подвижните мостове

Санкт Петербург е дом на около 800 моста, най-известните от които са подвижни. Общо има 12 подвижни моста и те се повдигат в точно определено време (обикновено рано през нощта) и се спускат рано сутринта.

 

За съжаление, тези великолепни архитектурни произведения са малко неудобни: след определен час придвижването между Петроградския и Централния квартал изведнъж се усложнява. Така че, ако закъснеете да посетите приятели, може и да останете тук.

 


4.  Свободностоящата, огромната колона на Дворцовия площад.

Тази 600-тонна колона Александър стои вертикално в продължение на над 185 години,  крепейки се само на собственото си тегло.

 

В началото, жителите на Санкт Петербург я избягвали от страх да не бъдат смачкани - създателят и Огюст дьо Монферан трябвало да ходи при нея всеки ден, за да демонстрира на местните жители, че няма нищо страшно и всичко е безопасно.

 


5.  Ще отнеме повече от 10 години, за да видим целия Ермитаж.

Около три милиона души посещават Ермитажа годишно, но никой никога не е виждал цялата, огромна колекция от най-известния руски музей. Смята се, че ако посетител прекара около една минута във всяка експозиция, ще отнеме повече от десетилетие, за да обиколи целия музей.

 


6.  В Ермитажа „работят“ котки. ( Можете да вземете един у дома).

От незапомнени времена котките са пазели територията на Зимния дворец свободна от гризачи. Днес нищо не се е променило: десетки котки остават официално в услуга на Ермитажа.

 

През 2014 г. директорът на музея въвежда ограничение от 50 котки, позволявайки на „излишните“ котки да бъдат осиновени, като отидат в добри домове.

 

За да получат подобна награда, потенциалните собственици трябва да преминат интервю и да докажат доверието си. Нещо повече, официалните собственици на „Ермитажна котка“ получават сертификат, удостоверяващ специалния статус на новия им домашен любимец.

 


7.  Катедралата Свети Исак е ясно видими от въздуха. Колкото и да е странно, това го я е спасило от бомбардировки.

Св . Исакиевата катедрала е четвъртата по големина в света ( по обем под купола).

 

Това я е спасило от унищожение по време на Втората световна война, тъй като се смята, че нацистките войски са използвали неговия висок купол като отправна точка за наблюдение.

 

Може би поради тази причина, важни музейни ценности, които не са били могли да бъдат евакуирани навреме, се съхраняват точно там, в мазетата на катедралата Санкт Петербург.

 


8.  Петербургското метро е едно от най-дълбоките в света.

Най-дълбоката станция, Адмиралтейская, лежи на дълбочина 86 м под земята. По-дълбоки станции на метрото се намират само в Киев и Северна Корея, където умишлено са построени толкова дълбоко в случай на война.

 


9.  Санкт Петербург има странен паметник, който е бил краден най-млко 7 пъти.

На каменен насип на притока Фонтанка стои малка статуя на птица, известна на местните като Chizhik-Pyzhik , препратка към известна комична песен (която има своя история).

 

Туристите хвърлят монети с надеждата да сбъднат желанията си. А още по-предприемчиви хора дори са решили да и се полюбуват по-отблизо, като я откраднат ...цели седем пъти. При всички случаи обаче, силите на реда, връщаха скулптурата неизменно на законното и място.

 


10.  Санкт Петербург е много шумен град.

В неотдавнашно  проучване,  измерващо шумовото замърсяване в европейските градове, Санкт Петербург е поставен по нива на шум, до оглушителни места като Истанбул, Париж и Москва.

 

Ако сме Ви заинтригували, вижте нашето специално предложение: за Лято 2021 - Екскурзия до Русия - Санкт Петербург и Москва

Всички новини
Бюлетин