10 страхотни факта за Кипър, които трябва да знаете.

14 07 2021 г.

Кипър може да е малък остров, но едно от нещата, което прави страната много специална, е нейното дълго пъстро минало, потопено в история и култура на всяка крачка. Прочетете някои от най-интересните факти, които смятаме, че ще ви харесат.


1. Целият Пафос е обект на световното наследство на ЮНЕСКО Често оприличаван на отворена книга по история, любителите на историята със сигурност са доволни от големия избор, като Пафосните мозайки, Гробниците на царете, Светилището на Афродита и други специални обекти, които Ви пренасят в пътуване назад в миналото.


2. Кипър е една от най-старите страни производители на вино в света. Да, така е! С история на виното, обхващаща над 5000 години, сладката Commandaria всъщност заема гордо място като едно от най-старите вина в света, които все още се произвеждат. И днес има над 50 винарни, осеяни около острова, където можете да опитате това, което някога е било приветствано като „дарбата на боговете“.


3. Известно е, че Леонардо Да Винчи е посетил село Лефкара, за да купи дантела през 1481 г. С великолепната дантела на Лефкара, включена в представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, се смята, че известният италиански художник Леонардо Да Винчи е посетил селото, за да закупи дантела тук за основната промяна на Duomo di Miano.


4. Айя Напа е била покрита в гъста гора, а „Напа“ е била древногръцката дума за „залесена долина“. В наши дни може тя е туристическа атракция, известна със своя кипящ нощен живот и плажове с бял пясък,, но преди години Айя Напа не е била нищо повече от гори. Районът всъщност е бил необитаем и посещаван само от ловци от близките села!


5. Голяма Никозия е единствената част на Кипър, която е била обитавана непрекъснато от бронзовата епоха. С история от 2500 години назад, когато първите обитатели са се заселили в плодородната равнина на Месаория, Никозия е доста специална сред местата от бронзовата ера в Кипър. Тя процъфтява и се развива, докато други престават да съществуват.


6. Chirokitia е известен като един от най-важните и най-добре запазените праисторически обекти в Източното Средиземноморие. Като останки от най-първите регистрирани постоянни жилища на острова високо на надвиснал хълм, непосредствено до магистрала Никозия - Лимасол, официално в Област Ларнака, ясно очертаните цилиндрични жилища от камък и кал представляват изключително впечатляващ пример за първоначалното установяване на заселени общности на острова и развитието на оригинална цивилизация: кипърския акерамичен неолит.


7. Кипърските плажове непрекъснато са обявявани за най-чистите в Европа през последното десетилетие. Общо 64 местни брегови линии са получили сертификат за Син флаг през 2016 г.!


8. Известното кипърско сирене халуми датира от средновековния византийски период. Много полулярна и желана храна, соленото сирене, известно по целия свят, е произведено за първи път през византийския период със смес от краве и козе мляко. От тогава, местната кухня никога не е била същата!


9. Столицата на Кипър Никозия е била официално наречена Ледра в древни времена. През първото хилядолетие пр. Н. Е. Ледра включва едно от дванадесетте царства на древен Кипър, построено от ахейците след края на Троянската война. То не било толкова важно, колкото другите кралства, като Пафос и Саламин, повечето от които лежали на бреговата линия.

10. Най-старият парфюм в света е открит в Кипър. Екип от италиански археолози, открили съкровищата през 2007 г., в Пиргос. Датиращи отпреди повече от 4000 години, парфюмите са ароматизирани с екстракти от лавандула, розмарин, бор и кориандър се съхранявали в малки полупрозрачни бутилки. Археолозите откриват също купички и фунии за смесване на бутилките за парфюми, които са били покрити с пръст след земетресение около 1850 г. пр. Н. Е.
Всички новини

Кипър

Бюлетин