6 полезни съвета при пътуване в Дубай

12 08 2015 г.
6 полезни съвета при пътуване в Дубай
Нали знаете поговорката, „Когато си в Рим, прави като римляните”? Същото важи и за блестящия метрополис Дубай
, намиращ се в ОАЕ – едно от седемте емирства. Въпреки огромните си търговски центрове и лъскави небостъргачи, този град на ярки светлини е изключително консервативен. Тежки санции биват прилагани за всеки, който нарушава правилата. Затова е по-добре да заложите на сигурното и да се слеете с местните жители. Тези съвети ще ви помогнат за безопасно пътуване в Дубай.
  1. Обличайте се скромно – всички знаем какви са мюсюлманите в това отношение. А Дубай – е мюсюлманско емирство. Затова по-добре е да изберете скромното, по-затворено облекло, пред показателното облекло, разкриващо много части от тялото ви – като например късите поли. Жените могат да носят бански костюми на плажа, но не трябва да ги носят публично (дори по пътя към плажа).
  2. Използвайте правилно бюрата за обмен на валута. Има хора, които ще разменят вашите пари за местната валута на улицата. Това може да ви докара главоболия и да ви въведе в опасна ситуация, защото ще покажете, че носите във вас определена сума пари. Затова най-добре е обмяната на пари за друга валута да се извършва в банката, хотела или чрез банкомат в местния търговски център.
  3. Избягвайте публичните прояви на привързаност, както и проявите на хомосексуалност. В модерните страни подобно действие може да се стори смешно на повечето хора, но имайки предвид консервативността на тамошните жители, спестете си публичната демонстрация на любов с вашата половинка. Някои хотели дори предлагат отделни стаи за двойки!
  4. Избягвайте използването на лекарства, ако се налага, както и проверете вашата рецепта. От само себе си се разбира, че консумацията на незаконни наркотици, както и трафика на такива е строго забранен! Ако ви хванат с такива, ще прекарате доста време зад решетките. Направете проверка с вашето посолство, за да се уверите, че в Дубай, лекарствата, които ще носите са с рецепта и разрешени там. В противен случай, може да бъдат сметнати за наркотици и да ви докарат много, много главоболия.
  5. Избягвайте обществената консумация на алкохол – той не е забранен в Дубай, но може да бъде закупен само в няколко безмитни магазина по пътя към града. Като турист, няма да ви бъде позволено да закупите бутилка алкохол от магазина. Можете да си купите напитки в ресторант или на бара, но имайте предвид, че общественото пиянство е строго забранено – както и шофирането там в нетрезво състояние (последното едва ли ви учудва).
  6. Мислете преди да се снимате – никога не си правете снимка с непознат, без да искате преди това разрешение. Освен ако не сте в туристическа местност, където изрично е разрешено да се снима, избягвайте да правите снимки на правителствени сгради, летища, докове,  военни инсталации и т.н. и никога, ама никога не правете снимка на мюсюлманска жена без разрешение!
Всички новини

Дубай

Бюлетин