8 неща, които вероятно не сте знаели за Малдивите

30 11 2021 г.
8 неща, които вероятно не сте знаели за Малдивите
Малдивите, мечтана ваканция за много хора. Къщички над кристално чистата вода, идеално време… едно от най-близките неща до рая. Освен желана дестинация, Малдивите имат и завладяваща история и богата култура, до които трябва да се докоснете. Геологията му също е доста уникална: цялата страна се състои от 26 коралови атола, образувани след изригването на древни подводни вулкани. Така че, ако искате да надникнете под лъскавата повърхност и да научите повече за тези острови в Индийския океан, ето девет интригуващи факта, които вероятно никога не сте знаели за Малдивите.

1. Мaлдивите са дестинация за почивка едва от 40 години Малдивите може да съществуват от няколко хиляди години, но популярността им като туристическа дестинация е сравнително ново нещо. Всъщност едва през 70-те години на миналия век се отварят първите курорти. Преди това до голяма степен това е било дестинация, за която знаели само приключенски настроени гмуркачи и сърфисти. Освен очевидните природни прелести на островите, издигането му от неясното „можете ли да ми го покажете на картата?“ дестинацията до райския списък беше подпомогната от бившия президент Маумун Абдул Гаюм, който по време на първия си мандат на власт се зае да стимулира туризма като начин за диверсификация на икономиката. След като се разчува за тези идилични острови в Индийския океан, интереса става огромен а в последните години, рекордните 1,3 милиона души посещават Малдивите.

2. По-малко от една пета от неговите 1200 острова са населени Около 400 000 души наричат ​​Малдивите дом - това е население, приблизително със същия размер като Кардиф. Но докато в архипелага има приблизително 1200 острова, само около 200 от тях са населени. До 2009 г. всъщност беше невъзможно да се посетят населените острови поради забраната, въведена през 1984 г. След като тя беше отменена, посетителите могат да видят културната страна на островите, отвъд курортите и луксозните каюти. Премахването на забраната помогна на местните жители да се възползват от нарастващата туристическа индустрия на Малдивите, а сега на населените острови има много къщи за гости, ресторанти и компании за гмуркане и екскурзии, собственост на Малдивите.

3. Първата в света подводна среща на държавен кабинет, се проведе на Малдивите През 2009 г. тогавашният президент на Малдивите Мохамед Нашид проведе малко неортодоксално заседание на своя кабинет. А локацията? Не в задушна зала за съвети или скучна правителствена сграда. То се проведе на дъното на морето. Там долу, под водата, 11-те министри подписаха документ, призоваващ за глобални съкращения на въглеродните емисии. Жестът, оглавен от Нашид, се тълкува като символичен вик за помощ заради покачването на морското равнище, което заплашва да потопи повечето от ниско разположените райони на Малдивите до 2100 г. Подписаните неопренени костюми на министрите, които присъстваха на срещата, бяха продадени на търг за събиране на пари за защита на коралови рифове. Нашид също така предложи да се създаде фонд, който да помогне на населението, ако трябва да напусне островите. Да се ​​надяваме, че никога няма да се стигне дотам.

4. Можете да плувате с най-голямата риба в морето Малдивите са център за всички видове разнообразен морски живот, но най-забележителната трябва да бъде китовата акула, най-голямата риба в океана. Тези огромни зверове от дълбините могат да нараснат до 6 метра! Въпреки размера си, те не представляват опасност за хората и живеят на здравословна диета от планктон. Атолът Южен Ари е най-доброто място за целогодишно наблюдение на китови акули на Малдивите, особено около южната част на рифа на Sun Island. Остров Рангали на атола Алиф Даал и необитаемият залив Ханифару на атола Баа също са отлични места за забелязване на китови акули.

5. Плажовете са невероятно красиви Толкова бели и чисти, малдивските плажове са известни със своята зашеметяваща красота. Всъщност една от основните причини почиващите да изберат Малдивите е за качеството на тези островни плажове – селфитата от рая обикновено предизвикват много завист за почивка. Красотата им има още една причина тези плажове да са толкова специални - създадени са от корали. За разлика от повечето плажове, които са от кварцов пясък, кораловият плаж е направен от изсушени и избелени от слънцето водорасли. Кораловите плажове са редки и съставляват само около 5% от плажовете в света. Наистина няма да намерите участъци от пясък като този на много други места на планетата.

6. Това е най-ниската дестинация в света Средно неговите 1200 острова са на около 2 метра над морското равнище. Дори в най-високата си естествена точка, Малдивите все още са само на 2,5м. над морското равнище, което все още е по-ниско от всяка друга дестинация в света. Естествените коралови рифове действат като бариера, предпазвайки архипелага от сезона на мусоните. Въпреки това, тъй като е толкова ниско, можете да разберете защо тогавашния президент на Малдивите, отведе кабинета си на дъното на морето за тяхната известна среща.

7. Имало време, когато парите се търкаляли по плажа Е, не пари, каквито ги познаваме, но все пак пари. През 1800-те черупките са били използвани като вид международна валута за търговия, а Малдивите са били пълни с тях. Не просто някаква стара черупка, имайте предвид. Трябвало да е определен вид: черупката от каури. Леки, отличителни и много здрави, тези черупки имали всички признаци че могат да се използват като пари. Ендемични за Индийския океан, те били лесно достъпни на Малдивите, за това цяла търговия с черупки се зародила около островите. Днес черупката на каури е символ на паричната администрация на Малдивите. За съжаление, каурита са почти безполезни днес и ако се опитате да купите нещо с тях по време на почивката си, единственото нещо, което ще получите в замяна, е смешен поглед.

8. Островите са обитавани от над 3000 години Въпреки че записи за предислямската история на Малдивите са оскъдни, има някои археологически доказателства, които предполагат, че островите са били обитавани още през 1500 г. пр.н.е. В някакъв момент се смята, че будистите са дошли от Шри Ланка, въпреки че това не е потвърдено, като са се установили за кратко, преди Малдивите да приемат исляма през 1153 г. Арабските търговци вече са използвали островите като спирка по пътя към Азия от години. Очевидно са решилиа, че това е доста приятно място, което да наричат свой ​​​​дом. А кой може да ги вини?
Всички новини

Малдиви