10 интересни факта за Петропавловската крепост, най-старият архитектурен паметник на Санкт Петербург.

26 04 2021 г.
Петропавловската крепост,
Най-старият архитектурен паметник на Санкт Петербург.
27 май 1703 г. е денят на основаването на Петропавловската крепост, който се счита и за деня на основаването на града. Основан е от Петър I върху завладяната от шведите земя. Планът на цитаделата е разработен от самия император, заедно с френския инженер Ламбер дьо Герен.
Вижте тези интересни факти от историята на Петропавловската крепост.


Крепост с форма на остров.
Формата е въпрос на военна стратегия. Когато строили укреплението, Петър I използвал всеки метър от Заешкият остров, така че шведите, които заплашвали Русия, да няма къде да слязат. Петър и Павел е първата крепост от тип бастион в Русия. Построен е без крепостни кули за кръгово обстрелване на вражески кораби.


Петропавловската крепост
Гробницата на руските императори. Построена е едновременно с крепостта, първо от дърво, а от 1712 г. - от камък. С прехвърлянето на столицата от Москва в Санкт Петербург възниква нов обичай - погребването на короновани глави не в Архангелската катедрала на Московския Кремъл, а в Петропавловската катедрала в Санкт Петербург. До края на XIX век в катедралата имало 46 погребения.


Най-високата историческа сграда.
122-метровата камбанария на катедралата "Петър и Павел" вече не е най-високата точка в Санкт Петербург, но все още е историческа доминанта. През 18 век, поради удар на мълния, шпилът се накланя и архитектурният паметник е повреден, но поправен благодарение на бащата на „индустриалния алпинизъм" в Русия Петър Телушкин. Ярославският майстор се изкачва до върха в продължение на шест седмици по въжена стълба без скеле и поправя както самия шпил, така и извисяващия се ангел.


Четвъртият ангел на Петропавловската крепост.
Позлатена фигура се появи на върха на шпила под кръста през 1724 г. благодарение на архитекта на каменната катедрала Доменико Трецини. Първият ангел 30 години по-късно „умира" заедно с дървен шпил от удар на мълния, крилата на втория са били откъснати от вятър с невиждана сила. Третият ангел от 1778 г. се върти в основата на кръста като ветропоказател, а настоящият триметров извисяващ се ангел коронясва шпила след реконструкцията през 19-ти век.


Мирна история на военна цитадела.
Крепостта Петър и Павел не е участвала в нито една битка, въпреки че гарнизонът е бил в пълна готовност в продължение на векове и е създаден, за да защити земите, завладени в Северната война. Първоначално дървени, а по-късно каменни стени, високи 12 метра и широки 20 метра, са били защитени от 60 оръдия на всеки бастион. Интересен факт е че оръдията на крепостта Петър и Павел са стреляли само за мирни цели.


За какво са използвани оръдията?
Първият топовен изстрел прозвучал в цитаделата почти веднага след строежа - а в наши дни, когато се вдигна знамето. Оръдието е стреляло и за да извести гражданите за началото и края на работния ден. От 1865 г. то обявявало дори и наближаването на обяд. През 20 век традицията е прекъсната за известно време, а през 21 век се възобновява: използва се при посещение на почетни гости, като се прави залп.


Камбани и звуци на карилона.
51 камбани за четири октави! Най-тежкият тежи повече от 3 тона. Новият карион на крепостта Петър и Павел е едновременно музикален инструмент и някога международен проект. Първият карион се появява в Русия благодарение на Петър I, но не може да устои на огъня на пожара от 1756 година. Директорът на белгийското училище „Карилон" Джо Хаазен намира повече от 300 почитатели на изкуството, благодарение на които Санкт Петербург получава нов карион с общо тегло 15 тона за своята 300-годишнина.


„Руска Бастилия".
Крепостните стени неведнъж са се превръщали в каземат (Помещение, защитено от снаряди и бомби в крепости, на военни кораби за оръжия, картечници и др.) за политическите затворници. През годините в "Петропавловка" са били декабристите, „Народная воля" и писателите: братя Бестужеви, Николай Чернишевски, Фьодор Достоевски, Александър Радищев. Един от първите затворници е синът на основателя на крепостта Царевич Алексей. И най-загадъчната история на казематната крепост, може би, е свързана със затварянето на принцеса Тараканова.


„Тайните на нощната крепост".
В началото на 1924 г. крепостта се превръща в музей и е почти унищожена година по-късно с решението на Ленинградския градски съвет за изграждането на стадион. Днес цитаделата е част от Музея за история на Санкт Петербург с уникални експонати от Музея на космонавтиката, артилерията и инженерните войски. Можете да посетите екскурзията в сърцето на северната столица дори през нощта.


Крепостта Петър и Павел в киното.
Фразата на режисьора „Камера! Мотор!" често звучи в крепостта Петър и Павел. Архитектурният ансамбъл на Заешкия остров вече се е появявал във филмите „Кажи дума за бедния хусар", „Островът на съкровищата", „Носът", „Пленителната звезда на щастието", Михайло Ломоносов и във филма с пътеводители „Невероятните приключения на италианците в Русия". Тя е един от основните символи на Санкт Петербург.

Екскурзия до Русия - Санкт Петербург и Москва
 
Всички новини