22 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА, ЗА КОИТО СЕ ОБЗАЛАГАМЕ ЧЕ НЕ ЗНАЕХТЕ ЗА ДУБАЙ

14 07 2021 г.
Мислите ли, че знаете всичко, за Дубай? Е, помислете отново, защото се обзалагаме, че нашият списък от забавни факти със сигурност ще ви научи на две неща за златното емирство. От световни рекорди до строителни цифри, разгледайте фактите за в Дубай, подготвяйки се за следващото си пътуване.


1. Дубай е дом на най-високия небостъргач в света. Бурж Халифа е с височина 830 м от земята до върха и може да се похвали с повече от 160 етажа и седем световни рекорда. 


2. Изкуствения остров Палм Джумейра обхваща 600 хектара земя и е направен от изцяло естествени материали. За създаването на Палм Джумейра, който се равнява на 94 милиона кубически метра пясък, са били нужни 10,5 милиона курса, на  самосвали натоварени с пясък. 


3. Поради постоянното си развитие, една четвърт от световните строителни кранове се намират в Дубай.


4. Burj Al Arab разполага с 1600 работници, което прави съотношението персонал към апартаменти  8:1.


5. Туристите могат да кандидатстват за лиценз да летят със своите безпилотни самолети дронове  около забележителности в Дубай. След като се регистрират онлайн, туристите получават сертификат, който дава право на това. 


6. Състезанията с камили са популярно занимание в ОАЕ, като вече има роботи които  са заменили ездачите.


7. Въпреки че привлича много готвачи знаменитости,  Дубай все още няма  носител на звезда Мишлен. Въпреки това разнообразието от ресторанти които готвят уникално, предлагат достойна за Мишлен храна..


8. Полицейските сили на Дубай карат супер автомобили като Ferrari FF, Lamborghini Aventador и Aston Martin One-77.


9. Разположен на впечатляващите 75 етажа, хотел Gevora в Дубай е най-високият хотел в света. Състои се от 528 стаи, висок е 356 метра, което е с 50 метра по-високо от The Shard в Лондон и 56 метра по-високо от Айфеловата кула в Париж.


10. В Дубай автоматите отпускат много повече от шоколадови блокчета и кутии с газирани напитки. От лаптопи до златни кюлчета и дори изкуствени мигли, пазаруването тук наистина е пренаситено.


11. Бурж Халифа е толкова висок, че живеещите на по-високите етажи трябва да чакат приблизително две минути по-дълго, докато слънцето залезе, преди да могат да се молят по време на Рамадан.


12. Населението на Дубай е 9,89 милиона и представлява поне 11 различни националности


13. Дубай е четвъртият най-посещаван град в света след Лондон, Париж и Банкок.


14. Фонтанът Дубай е най-голямата хореографска система за фонтани в света и е хореографиран от ръководителите зад танцовото водно шоу на The Bellagio в Лас Вегас..


15. Аквариумът Lost Chambers, разположен в Atalntis, The Palm е дом на повече от 65 000 морски животни.


16. Интериорът на Бурж Ал Араб разполага с 1790 квадратни метра 24-каратово златно листо - това е еквивалент на седем тенис корта в пълен размер!


17. Дубай проектира нов небостъргач на име „Кулата“, който е вдъхновен от митичните висящи градини на Вавилон и ще бъде по-висок от сегашната най-висока сграда в света, Бурж Халифа.


18. Архитектурната фирма Dynamic Group обяви, че планира да построи променящ формата си, въртящ се небостъргач в Дубай, който се състои от 80 етажа, като отделните въртящи се етажи на сградата ще бъдат прикрепени към централна колона и също ще генерират собствена енергия през 79 вятърни турбини, поставени между всеки етаж.


19. Дубай винаги е в челните редици на иновациите и това се подсилва допълнително с новата градска стратегия за 3D печат. Градът има за цел да използва 3D технологията и казва, че до 2030 г. 25% от сградите му ще бъдат 3D принтирани.


20. Водният канал Дубай е 3,2 км дълъг воден път, който се извива от потока през Бизнес залива. Топ романтично място, каналът включва механичен водопад, както и пет пешеходни моста, които предлагат страхотни гледни точки.


21. Неотдавнашното 30-дневно предизвикателство за фитнес в Дубай бележи 15 световни рекорда, включително най-бързото време за сортиране на 30 цветни топки с една ръка и най-голямото състезание с инвалидни колички.


22. Говорейки за чупене на рекорди, след като завърши строежа на обсерваторията за наблюдение Айн Дубай, тя ще се превърне в най-голямата и най-високата в света, като това ще вземе короната от Highroller в Лас Вегас.
Всички новини

Дубай