8 най-интересни места и идеи за разглеждане в Кушадасъ

06 12 2021 г.
8 най-интересни места и идеи за разглеждане в Кушадасъ
Кушадасъ е едно от най-популярните пристанища за круизни кораби в Турското Средиземно море. В този пристанищен град ще се насладите на много слънце, море и забавления. Известен със своето изгодно пазаруване и оживена развлекателна индустрия, през последните няколко десетилетия той се превърна в любима дестинация за посетители от Европа. Хотелските комплекси са разпръснати по цялото крайбрежие около града, а плажовете са пълни през лятото. Нова Година 2022 в Кушадасъ 👉 https://dari-tour.com/nova-godina-2022-kusadasi За въпроси тел.: 0899/ 142560, или e-mail: dari_tour@abv.bg Кушадасъ не е просто първокласна дестинация за любителите на плажните ивици. Наблизо, величието на древните обекти като Приене и природната красота на полуостров Дилек са туристически атракции, които ще накарат дори и най-непреклонния поклонник на излежаването на плажа да отмие пясъка от себе си и да се отправи на еднодневна екскурзия за да разгледа някои забележителности. Ето за това, прочетете и планирайте своите приключения с нашия списък с най-добрите неща за правене в Кушадасъ.

1. Островът на гълъбите (Güvercin Ada) В непосредствена близост до пристанището на Кушадасъ 350-метрова пътека води до очарователния остров Pigeon Island, където останките от византийска крепост от 13-ти век (която по-късно се превръща в леговище на пирати) се намират на скалата. Стените на валовете, които обвиват частично острова, са по-късно допълнение, датиращо от началото на 19 век. Pigeon Island е любимо място за разходка по морето, тук също има прекрасно кафене. Това е мястото на което си заслужава да дойдете за ранна вечерна разходка и да се полюбувате на залеза.

2. Пристанищна зона Повечето от туристическите атракции на Кушадасъ се намират в района на пристанището. Kervansaray (кервансарай) е построен от Öküz Mehmet Pasa в 1618г. Нейната бойна стена/фасада е възстановена през 1960 г., и е използвана като Club Caravanserail Hotel след 1967 година. На югозапад, все още може да откриете дървени къщи от 19-ти век в типичния за региона традиционен стил. Тук все още “оцелява” южната порта на старата градска стена . Районът на базара , пълен с турски сувенири, започва точно пред пристанището.

3. Дамски плаж (Kadinlar Denizi) Този плаж, на два километра от града, е най-популярната пясъчна ивица в района непосредствено около Кушадасъ. Има изобилие от водни спортове, за да поддържат активните хора щастливи, много кафенета, ако се чувствате уморени, можете да наемете шезлонги и чадъри. Не е изненадващо, че през лятото плажът е претъпкан както с местни семейства, така и с чуждестранни туристи. Делничните дни обикновено са малко по-малко натоварени, но не очаквайте празен плаж през юли и август. Свърши ли сезона обаче и може да се насладите на цял плаж само за себе си.

4. Priene Обградени от планински гледки, руините на елинистичния град Приене, на около 40 километра южно от Кушадасъ, са прекрасни и фотогенични. Това древно пристанище е имало своя разцвет между 300 г. пр. н. е. и 45 г. пр. н. е., когато пристанищата му са оживени от търговия. Затлачването на река Меандър причинява упадъка на града и през 2-ри век след Христа Приене е изоставена. Звездната атракция тук е Храмът на Атина с класическия йонийски дизайн, а театърът с 6500 места е изключително добре запазен.

5. Милет Подобно на Приене, Милет е друг голям пристанищен град от елинския период, окупацията тук продължава чак до ерата на Селджуките от 14-ти век. Това означава, че руините тук са по-скоро смесица от различни времеви периоди. Не е за изпускане да се разгледа и огромният театър с неговите 15 000 места и спиращи дъха гледки от най-високите нива. Датира от гръцката епоха, но е старателно реконструирана от римляните. Точно над театъра има някои византийски крепостни стени, а на изток са останките от храма на Аполон . Изненадващо добре запазените бани на Фаустина се намират на юг, покрай селджукски кервансарай и по-древни гръко-римски градски руини. На мястото има и много добър музей, посветен на историята на Милет и Приене. Милет се намира на около 62 километра южно от Кушадасъ

6. Дидима Този елинистически религиозен център, на около 77 километра южно от Кушадасъ, е бил дом на легендарния Оракул на Дидима и втория по големина храм в древния свят. Храма на Аполон все още се гордее с неговите извисяващи се колони (преброени са 122) и е един от най-добре запазените примери на гръцките храмове в Турция. Оракулът от Дидима се е смятал за изключително важен в класическия античен свят, втори по авторитет след Оракула от Делфи. Едва при управлението на Константин Велики и неговото обръщане към християнството влиянието на Оракула намалява.

7. Киразли Заобиколено от овощни градини и покрити с лози ниви, старомодно селце Киразли, на 10 километра източно от Кушадасъ, има усещане за безвремие. Това е идеалното място за следобедна разходка по криволичещи алеи, покрай традиционни варосани селски къщи и попиване на спокойния пулс на живота на турското село. Тук има няколко прекрасни ресторанта и кафенета, за да прекарате няколко часа спокойно отдадени на съзерцание. Ако сте любител на храната, елате тук в събота за фермерския пазар, който е специализиран в местни органични продукти.

8. Полуостров Дилек Пълен с прекрасна планинска природа и пресечени гледки към крайбрежието, полуостров Дилек е зона на национален парк. Намира се на 26 километра от Кушадасъ, което го прави отлична и лесно осъществима идея за еднодневна екскурзия. Има много места за плуване и слънчеви бани - плажа Aydinlik и Карасу Köyü са най-добрите на едно място. Пещерата на Зевс (Zeus Magarasi) е популярна туристическа атракция в рамките на резервата, която дава отлични възможности за туризъм със своята богата мрежа от горски пътеки в парка. Това беше най-добрият списък с неща, които трябва да направите ако сте любители на природата и туристи, които искат да избягат от града. Нова Година 2022 в Кушадасъ 👉 https://dari-tour.com/nova-godina-2022-kusadasi За въпроси тел.: 0899/ 142560, или e-mail: dari_tour@abv.bg Неща за правене в Кушадасъ с деца През лятото всичко е свързано с водата в Кушадасъ. Но ако децата искат малко по-различни приключения от морето, наблизо има аквапарк за разхлаждане и допълнителен адреналин. Аквапаркът Adaland разполага с мързелива река, съоръжения за рафтинг, въжени линии и голям избор от водни пързалки, подходящи за деца и тийнейджъри. Намира се на седем километра северно от центъра на Кушадасъ.
Всички новини

Турция