Абу Даби – „Бащата на газелата”

12 08 2015 г.
Абу Даби – „Бащата на газелата”

Абу Даби е име на град и име на едно от седемте емирства, образуващи ОАЕ – Обединените Арабски Емирства. То се счита и за най-голямото от 7-те. Също така, Абу Даби е столица на емирството, а също и на ОАЕ.

Градът е основан за пръв път като селище преди повече от 300 години или за да бъдем точни – през 1760-та година. То се превръща в седалище на тези владетели, от самото емирство, около 30 години по-късно – през 1795 г.

ОАЕ са известни освен с луксозните си хотели, също така и с голямата площ суша, която не разполага нито с растителност, нито има следи от вода.

При Абу Даби, обаче нещата не изглеждат така. Там има наличен сладководен извор, който и става причина да се насели и именно там да се построи форт. Още по-важен става, десетки години по-късно, след като на острова биват открити нефтени залежи. Въпреки интересната си история, Абу Даби започва да се разраства едва след 1960-та година, когато в близост е открит петрол. За разрастването на града говори и статистиката, според която тук живеят близо един милион души, от които близо 80% са емигранти.

Ако говорим за Абу Даби като емирство, то можем да кажем, че е най-населеното от седемте. Това емирство разполага с дълга брегова линия, а едната му граница е свързана с известният Дубай.
.

В Абу Даби има много забележителности, хотели и забавления, традиционни за тамошната култура, които могат да се видят. Сред забележителностите тук са остров Яс – където се намира известната автомобилна писта „Яс Марина”; Джамията Шейх Зайед – най-големият мюсюлмански храм в ОАЕ (Обединените Арабски Емирства); Луксозният хотел Емирейтс Палас, както и пистата, за която споменахме малко по-рано – Яс Марина, където ежегодно се организира най-голямото състезание за това емирство, като победителят получава награда на Абу Даби.

Можете да посетите емирство Абу Даби по всяко време на годината, а актуалните оферти да следите в нашия сайт.

Всички новини