Дубай - от Зладния Сук до Пазара на подправките

21 05 2020 г.
Дубай - от Зладния Сук до Пазара на подправките
    Нашата програма за Дубай включва посещение на най-известния пазар за подправки – Дубай сук. Още с пристигането на пазара ни заливат  впечатления от цветове и аромати, идващи от откритите сергии, отрупани с подправки, фурми,  бонбони и други причудливи стоки, които предстои да разберем и опитаме. Тук можем да си купим подправки от арабския свят, като куркума, кардамон, карамфил, индийско орехче, кимион, канела, шафран, всяка от които има незаменими вкусови и лечебни качества. Казват, че шафранът е една от най-полезните, но и най-скъпата подправка в света. Тук, обаче, цените могат да бъдат договорени. Пазаренето е част от културата и традициите в Дубай и понякога може да платите и половината от първоначално обявената цена на стоката.
    Сред лабиринта от сергии на пазара продавачите шумно ни подканват да влезем в магазинчетата и да пробваме красиви кашмирени шалове, цветни рокли, а дори и типичните арабски дрехи – черни баи за жените и бели роби за мъжете. Тук винаги се чувстваме като в арабска приказка, заобиколени от многоцветни фенери, наргилета и извезани със злато чехли, а сладките, мускусни аромати на парфюмите омайват сетивата ни и допълват вълшебството. Не можем да тръгнем от пазарите без да сме си избрали от многобройните видове  фурми, които със своето богатство на полезни микроелементи са неизменна част от ежедневното меню на арабите още от древността. 
    Недалеч се намира и най-големият пазар за злато - Дубай Голд сук. Тук над 300 търговци предлагат невероятни бижута от злато, платина и диаманти с различен дизайн и размер. От изящни гривни, пръстени и обеци до огромни колиета, някои от които достигат изумителни  размери и цени, но разбира се цените се договарят и спазаряват.  Тук може да се намери всичко за всеки вкус и предпочитание, но ако случайно не намерите точния модел, карат или цвят, отзивчивите търговци веднага ще ви предложат да изработят вашето бижу на място.
Малко известен е фактът, че някога са наричали Дубай „градът на златото“, но пък всеки посетител на пазара за злато може да види най-големият пръстен в света, който е вписан в Световните рекорди на Гинес и тежи 63 килограма.
 
 
Всички новини

Дубай