И още нещо за Малдивите...

18 08 2017 г.
И още нещо за Малдивите...
  1. Група от 26 атола в Индийския океан съставляват Република Малдиви.
  2. Най-високият хълм в Малдивите достига едва 2,3 метра над морското равнище.
  3. Малдивите са едни от най-гъсто населените острови, както и имат една от най-гъсто населените столици в света. В Мале живеят малко над 133 000 души, според последните данни на ООН. Гъстотата на населението обаче е 28 000 души на квадратен километър! Поговорката "една ябълка няма къде да падне" тук се приема буквално.
  4. Нивото на грамотност в Малдивите е 97% и е един от най-високите проценти в света.
  5. На Малдивите се е провело единственото подводно заседание на кабинета. В отчаян опит да насочи вниманието на света към тежката заплаха, която климатичните промени и повишаването на нивото на океаните представляват за страната му, президентът решил да проведе правителствено заседание под вода. Ако прогнозите на ООН за покачване на нивото на световния океан с 58 см. до 2100 г. се сбъдне, това ще означава, че страната ще загуби голяма част от територията си.
  6. На повечето острови тук няма прясна питейна вода, така че са необходими съоръжения за обезсоляване. На остров Ланда Гиравару има пет кладенеца, от които се черпи морска вода от дълбочина 40 метра.В първата фаза на обработване се приготвя вода за къпане. Необходими са допълнителни филтрационни операции, за да стане водата годна за пиене, а след това се бутилира в стъклени бутилки. Дневно на острова са необходими около 400 000 литра вода, които се получават от обработката на около 1 милион литра.
  7. На Малдивите почти не се четат вестници, има една телевизия и една или две радиостанции. «Няма новини, няма обувки» казват тукпо този повод и защото почти навсякъде можете да се разхождате боси по мекия пясък.
  8. На Малдивите има забрана върху употребата на алкохол на обществени места, защото е мюсюлманска държава. Алкохол може да се употребява само в курортите за туристи.
Всички новини