Интересно за Малдивите

27 12 2021 г.
Интересно за Малдивите
Малдивите се състоят от 1192 коралови острова, групирани в 26 атола, подредени в посоки от север на юг, разположени над Индийския океан на около 90 000 квадратни километра (35 000 квадратни мили). Удивителният пясък на островите е бял и изключително фин, тъй като по произход е от корали и не е направен от кварц, както обикновено е плажният пясък.

Представляващи по-малко от пет процента от плажовете в света, кораловите плажове са рядкост. Разположени близо до екватора, слънчевите лъчи греят почти директно върху вас, така че носете със себе си изобилие от високо оценена слънцезащита. Слънцето грее под ъгъл от 90°. През 2011 г. ЮНЕСКО определи зона, състояща се от 75 острова, за биосферен резерват на атола Баа. Този резерват има коралови рифове като най-важен тип местообитание по отношение на чистата площ, както и биоразнообразието на живот.

Той съдържа около 250 вида корали и много други видове океански животи. Малдивите са дом на пет от седемте вида морски костенурки в света: зелената костенурка, ястребовата костенурка, маслиновата костенурка Ридли, логгерхед и кожената костенурка. Рибата папагал има огромен принос за красотата на плажовете на Малдивите. Коралитният пясък е несмляният корал, който ядат. Една възрастна риба папагал може да произведе приблизително тон пясък годишно! Дом на 21 вида китове и делфини, могат да бъдат организирани независими круизи за наблюдение на делфини с dhoni (традиционни лодки). Подводницата на китовете ви позволява да изследвате подводния свят, като същевременно сте напълно сухи.
Всички новини

Малдиви