Исторически музей на Дубай

21 05 2021 г.

​Исторически музей на ДубайИнтересно преложение, което трябва да посетите.
Проследява развитието на града от рибарско селище, и място за лов на перли, до глобален център за търговия, финанси и туризъм.
Той е разположен в компактната крепост Al Fahidi, която е построена около 1800 година и е считана за най-старата останала постройка в Дубай.Пазар, експонати от живота на Бедуините в пустинята и стая, показваща значението на морето илюстрира дните преди откритието на петрола. Последната стая показва експонати от археологически разкопки.
Укрепена от три кули, крепостта служила за резиденция на местните владетели до 1896 г. след което станала затвор и гарнизон преди да стане музей през 1971 г. Здрава тикова врата, декорирана с месингови шипове, води към вътрешния двор, осеян с бронзови оръдия, традиционни лодки и ариша (колиба, покрита с палмови листа в която повечето местни живеели през лятото до средата на 20 век).Противоположно на вътрешния двор са показани стаи със скромни изложби на инструменти и оръжия. Основния експонат е под земята, като до него се достига по спирална рампа. Видео и хронология използват исторически отпечатъци, за да илюстрират колко далеч е стигнал Дубай от 60-те години на миналия век.Оттук, прекосявайки палубата на Дау (традиционна товарна лодка), се стига до пазара с Диорами в реален размер, изобразяващи търговци и занаятчий на работа, подчертани от светлини и звукови ефекти и черно-бели документални филми.

Други галерии пък, илюстрират живота в пустинята и в морето. Края включва малък, но зашеметяващ експонат за лов на перли, където може да се учудите на факта, че гмуркачите едва носели само щипки за нос и кожени ръкавици, спускайки се до необикновенни дълбочини.
Последните галерии представят експонати от древни селища и гробници от Джумейра, Хата, Ал Кусайс и други местности, които разкриват, че територията е била населена за около 4000 години.
Всички новини

Дубай