Коломбо - столицата на Шри Ланка

27 09 2018 г.
Коломбо - столицата на Шри Ланка
   Шри Ланка е малка държава, разположена в Индийския океан, чиято официалната столица  и действителната са разположени в различни градове. Парламентът и Върховният съд са в града с име, което е почти невъзможно да се помни, или произнася - Шри Джаяварданапура Коте. Може би затова всички туристи предпочитат втората столица, истинската перла на Шри Ланка – Коломбо, стратегическо пристанище от преди повече от 2000 години, завладяно първо от предприемчиви арабски търговции.
   Днес това е един забързан и оживен град, предлагащ уникалното съчетание от модерен живот и колониална атмосфера, символизираща богатото минало на страната. Туристите остават очаровани от колониалното наследство на града, както и чудесните забележителности и възможности за забавления и шопинг. Тук  се намират и правителството, и  президента.
   Град с хиляди храмове, в Коломбо всеки турист ще намери място за богослужение дори и без използване на карта. Тук има християнски църкви и джамии,  комплекси на индуизма и будизма. Един от най-красивите будистки комплекси в Коломбо е Kelaniya Раджа Маха Вихър. Това е един от класическите примери за фина архитектура. Вътре, по стените, има голям брой стенописи, изобразяващи  сцени от живота на Буда. Други много популярни  храмове са: Катедралата на Сейнт Лусия; Ул-Алфар джамия, построена от червени и бели тухли; индуските храмове Ganeshan и Katiresan. Всички те са от интерес за пътешественика, запален по архитектура, а и са достойни за вниманието на всеки посетител.
    В допълнение към религиозните сгради в Коломбо има и не по-малко красиви места. На първо място е разходката из площада и парка в центъра на града. Вниманието на туристите е привлечено от Кулата с часовник, Стария фар. Следват Cinnamon Gardens - богат квартал, където в момента се намира седалището на министър-председателя , Мемориалната зала на Независимостта, кметството  и Националния музей, както и множество чуждестранни посолства, разположени по улиците с богата зеленина и имения, дом на елита на страната. Не е за изпускане разходката из Central Park, един истински оазис в центъра на оживения град, с алеи и от произведения на изкуството от местни художници за продажба. А с дивата природа на Шри Ланка най-добре ще се запознаете в местната зоологическа градина, която се намира на около десетина километра от Коломбо: тигри, леопарди и най-поразителното зрелище е представянето на обучени слонове.
 

 
Всички новини

Шри Ланка