Кухнята на Шри Ланка

26 09 2018 г.
Кухнята на Шри Ланка
   Тя се формира под влиянието на кулинарните традиции на народите от Азия и Европа.
   Националната кухня на Шри Ланка включва ястия  предимно от ориз, зеленчуци, плодове, риба и подправки. Заслужава да се отбележи, че в някои от традиционните ястия се добавят кокосово мляко, палмов нектар, кокосови стърготини. Особено маринатата, приготвена от богата смес от подправки, стрити на прах: кориандър, лют червен пипер, кимион, куркума, горчица, чесън, джинджифил. С тази смес се овкусяват месо, пиле, зеленчуци, леща. В допълнение  често се сервира къри питка, направена от оризово брашно, вода и настърган кокосов орех. Говорейки за сосове, в Шри Ланка на особено популярен е  Oro сос, който се състои от плодове и подправки.
   Като във всяка крайбрежна  държава морските дарове са на почит  - риба тон, калмари, скариди, миди, подправени с традиционни билки и подправки.
   Популярни ястия от кухнята на Шри Ланка са: "Coconutchickencurry" (къри ориз, пиле, подправки, кокосово мляко); "Malayachcharu" (пикантни мариновани зеленчуци); "Jaffinakool" (супа с ориз, раци, брашно, тамаринд, скариди, чили паста); "Palakdal" (е супа с леща, спанак, подправки).
   Съвет: Ако поръчате храна, която предизвика усещане за парене в устата, не "гасете" огъня с вода - най-добре се справя с този проблем студеното кисело мляко или обикновен варен ориз.
   Приятно пътуване до Шри Ланка и да ви е сладко!

 
Всички новини

Шри Ланка