Прекрасно място до Барселона – планината Монтсерат с едноименния манастир

11 02 2016 г.
Прекрасно място до Барселона – планината Монтсерат с едноименния манастир
    Манастирът Монсерат е емблематично място, което трябва да се посети от всички онези, които идват в Барселона. Няма да съжаляват!
 

    Манастирът се достига лесно с лифт. Някои твърдят, че е вече на 100 години и нищо чудно като се погледнат тези стари кабини, но без значение, факт е, че работи безпроблемно.
    Централно място в комплекса заема голямата базилика, където интересен образец на средновековното изкуство е изключително ценната дървена фигура на Богородица и младенеца, наричана Черната Богородица. За да я видят и да се поклонят пред нея се стичат хиляди туристи и поклонници от цял ​​свят. Има поверие, че  докосването й лекува много болести.
    Ценни произведения на изкуството се съхраняват и в манастирската съкровищница и в отделните параклиси из огромната територия на манастирския комплекс.Огромната библиотека на манастира съдържа повече от 250 000 тома изключително ценна литература, а също така 400 пергаментни свитъка и над 2000 древни ръкописа, между които и първите текстове на каталонския език от 12 век.

 

     Особено място сред музеите на Монсерат заема пинакотеката с картини от Сурбаран, Ел Греко, Джордано , Караваджо и други известни представители на испанското и италианското изобразително изкуство. Тук също така могат да се видят и ранни разработки от творчеството на Пикасо.
    Монсерат е светилище за каталунците и исторически архив за испанския народ. Той е средище и на традициите и народните занаяти на Каталуния, съхранила за потомството ценни образци от материалното и фолклорно творчество.


   
Всички новини