Знаете ли, че най-скъпото настаняване на Малдивите, струва 50000$ ?

10 01 2022 г.
Знаете ли, че най-скъпото настаняване на Малдивите, струва 50000$ ?
Прочетете още интересни факти за това райско място за почивка.
Вероятно знаете за Малдивите че е тропическа ваканционна дестинация, с великолепни тюркоазени лагуни и мек и бял пясък, а хотелите са изключително луксозни. Но знаете ли, че националният женски спорт съчетава тенис и доджбол и не рядко води до счупване на пръсти? Или че, въпреки че е мека за меден месец, процентът на разводите в страната е най-високият в света? Или че страната има история с черна магия? Вероятно повечето посетители на Малдивите не научават много за очарователната история, обичаи и култура на страната, тъй като местното население е отделено от курортите, което прави по-трудно общуването с местните жители, отколкото в други страни като Бахамите, Фиджи или Тайланд.

Тази верига от 26 атола в Индийския океан също е толкова малка и отдалечена, че все още не е добре позната на световната сцена. Това е страна, която никога не влиза във война и не може да търгува своята валута (Rufiyaa) на валутния пазар. В резултат на това повечето дискусии около Малдивите се ограничават до „Уау, толкова е красиво!“. Нека да видим някои от най-изненадващите факти за тази колоритна, динамична, културно разнообразна страна – тя е много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Днес ще Ви разкажем за първите пет, а утре може да прочетете и останалите.

1.Малдивите са една от най-добрите дестинации за меден месец на планетата, но имат най-висок процент на разводи в света. При 10,97% на 1000 жители годишно, процентът на разводите в страната е повече от два пъти по-висок от този на Беларус и Съединените щати – второ и трето място в класацията, съответно 4,63 и 4,34 процента. Според статистиката на ООН средностатистическата малдивка се е развеждала три пъти до 30-годишна възраст. Антъни Маркъс, председател на катедрата по антропология в John Jay College of Criminal Justice в Ню Йорк, каза в книгата си „Reconsidering Talaq“, че смята, че основната причина за високия процент на разводите на Малдивите е значителната предбрачна сексуална стигма, която подтиква много 18-годишни младежи да се оженят набързо. На разводът не се гледа с лошо око, докато самотността е. За това и много хора се женят, дори когато изборът им на партньор не е идеален. ..За съжаление, не е лесно да избегнете бившите си, когато среден по големина остров е по-малък от 2,59 квадратни километра...

2.Най-скъпото настаняване на Малдивите е под вода и струва $50 000 на вечер! Подводният апартамент „Мурака“ на остров Конрад Малдивите Рангали е струвал 15 милиона долара за да бъде построен. Той е първото подводно бунгало в региона. Това е апартамент като аквариум с 360-градусова гледка към рифа през стъклени стени. На около 5 метра под морското равнище, той е достатъчно дълбок, за да потопи целия апартамент, но достатъчно плитък, за да могат гостите да се любуват на морския живот с естествена филтрирана дневна светлина. И така, какво включва престоят в една от най-скъпите хотелски места за настаняване в света? За начало частен пристан за хидроплан, моторна лодка, джетове, 24-часови икономски услуги, личен треньор и ежедневни 90-минутни спа процедури. Остров Рангали Конрад Малдивите първоначално е пионер и в първия подводен ресторант в света през 2005 г. с дегустационно меню от 200 долара. Тогава приел толкова много заявки от богати гости, които искали да пренощуват в него, че така се стигнало до построяването на „Мурака“.

3.Един от най-популярните национални спортове наподобява тенис, кръстосан с доджбол, и кръстен на патладжан. В женския спорт баши , отбор определя жена да стои от едната страна на корта с лице назад, докато противниковият отбор стои зад нея от противоположната страна на мрежата. След това жената вдига тенис ракетата над главата си и хвърля 12 топки назад над мрежата в бърза последователност. Тя се опитва да удари жените в противниковия отбор, докато те се опитват да уловят топките, които тя е изпратила по тях, преди да паднат на земята. Първоначално този спорт не се играел с ракета за тенис, а с ракета, изработена от листа от кокосова палма. Използвали са дори и ръчно тъкана топка. Счупените пръсти са често срещани в този спорт, така че баши (патладжан) може би е кръстен на цвета на пръстите на играчите след това.

4. Малдивите имат история с черна магия, известна на местно ниво като „фандита“. Политиката е наситена с параноя по целия свят; на Малдивите това понякога идва под формата на твърдения за „черна магия“. През 2013 г. полицията е извикана да разследва кокос и кукла, за които се предполага, че са прокълнати. А през 2015 г. президентът на Малдивите Абдула Ямин Абдул Гаюм наредил да бъдат изкоренени куп кокосови дървета на улица в столицата, защото ги смятал за отговорни за лошото му здраве - местните вестници съобщават, че вярва, че опозиционната партия се е опитала да го прокълне чрез засаждането им. Магьосничеството на Фандита като това всъщност е законно разрешено на Малдивите за лицензирани страни съгласно закон от 1978 г., но напоследък има нарастващ брой арести за по-тъмен “клон” на име sihuru – привличане на демони, които да нараняват другите. Не отдавна, министри и депутати се събрали, за да обсъдят затягането на законовите вратички, тъй като заподозрените за сихуру често бивали освобождавани без присъда.

5. Връзката на страната с исляма се обяснява с мита за морското чудовище „раннамари“. Населението на Малдивите е почти 100 процента мюсюлмани - и както в повечето страни, има убедителни легенди, свързани с религиозната идентичност на страната. Според фолклора Малдивите са принасяли в жертва девици, за да успокоят морското чудовище раннамари, докато гостуващ мюсюлмански пътешественик не го убие. Както се разказва, едно момиче е избирано от местното население и оставяно за една нощ в храм на брега на морето, където през нощта морското чудовище го посещавало. Легендата разказва, че ученият пътешественик, заел мястото на девицата и когато морското чудовище пристигнало, той започнал да рецитира стихове от Корана, докато чудовишето не изчезнало, за да не се върне никога повече. Както се твърди в легендата,, за да му благодарят, цялата страна приема исляма от будизма през 1153 г. и оттогава остава ислямска.
Всички новини

Малдиви