Знаете ли че, Третата по големина яхта в света е собственост на шейх Мохамед, владетелят на Дубай?

Яхтата на име MY Dubai е с дължина 162 м (531 фута) и струва 400 милиона щатски долара. Побира 115 души! Вижте още 18 интересни факта за Дубай...

1. Уикендът в Дубай не е в събота - неделя Уикендът в Дубай не е събота и неделя, както при нас. И също така вече не е четвъртък и петък, както беше в повечето мюсюлмански страни преди (и все още е в някои страни). Вместо това уикенд в Дубай е в петък и събота. Много държави от Персийския залив промениха това наскоро, за да се адаптират по-добре към международните финансови пазари.
2. Дубай е бил предимно пустиня преди 20 години Ако видите докъде е стигнал градът, няма как да не се възхитите от визията на владетелите в Дубай. Започна с шейх Рашид, който е загрижен за бъдещето на Дубай, когато петролът свърши. Шейх Мохамед е човекът, превърнал Дубай в глобален град, какъвто е днес.
3. Дубай има най-високата сграда в света В Обединените арабски емирства те обичат да бъдат най-добрите във всичко, най-големите, най-високите, най-богатите ... Най-високите сгради в света, най-големите търговски центрове, най-скъпите хотелски стаи, изкуствените острови ... Бурж Халифа, най-високата сграда в света (828 м (2717 фута) 163 етажа) се намира в Дубай. За сравнение, височината на Айфеловата кула е 300 метра.

4. В Обединените арабски емирства има 7 пъти повече чужденци, отколкото местните Най-новите статистически данни показват, че процентът на чужденците в ОАЕ е над 88%. Този брой вероятно е дори по-висок в град Дубай. Едва след 20 години емигранти отговарят на условията за кандидатстване за гражданство. Повечето чужденци в Дубай са строителни работници от Индия, Бангладеш и Пакистан.
5. Нарастването на населението на ОАЕ е едно от най-високите в света През 1965 г. общото население на Емирствата е 150 000, през 2015 г. - 9,26 милиона души. Най-голямото увеличение се е случило между 2003 и 2011 г. и се е стабилизирало през последните години.
6. В Дубай няма лични данъци или данъци върху доходите Ето обяснението за многото емигранти и растежа!
7. В близкото минало Дубай няма стандартна система за улични адреси Те са използвали написани инструкции върху плика или пратката, често включващи обяснение как да намерят мястото. Нещо от сорта на: „Втората улица вдясно зад голямата джамия, третата къща с бяла врата вляво от вас“.
8. Само чужденци могат да купуват и консумират алкохол Консумацията на алкохол е строго контролирана в Дубай и Абу Даби. Също така е напълно незаконно в някои други Емирства. В Дубай алкохолните напитки се сервират в лицензирани хотели и клубове, но нямате право да пиете (или да сте под въздействието на алкохол) публично. Жителите трябва да имат разрешение, за да могат да пият алкохол у дома или в лицензирани места. Законната възраст за да можете да консумирате алкохол е 21 години в Дубай.

9. Полицията в Дубай има най-готините коли Полицията в Дубай кара автомобили като Ferrari FF и Lamborghini Aventador. Всеки от тях струва 400-500 000 USD. Те дори имат Aston Martin One-77 (1,79 милиона щатски долара).
10. Те продължават да строят небостъргачи Всяка година в Дубай се изграждат поне 10 небостъргача. 2007 г. Е била най-добрата година с построени 41 сгради по-високи от 100 м, завършени само за една година. Дубай е един от топ 5 на световните градове с най-голям брой небостъргачи, заедно с места като Хонконг или Ню Йорк. Вече няколко години Дубай изгражда най-високата жилищна кула в света. С 771 метра (2333 фута), Dubai One Tower ще има 885 апартамента. Целият комплекс Meydan One, където се предвижда да се намира тази кула, ще приюти почти 80 000 жители, включително най-големия закрит ски курорт в света, пристанище с танцуващ фонтан, търговски център и хотел с 350 стаи.
11. Регистрационните табели на автомобилите Автомобилите, особено луксозните, са страст за много богати хора в Дубай. Табелката с номера на вашата кола показва колко сте важни 😊 богати). Колкото по-малко цифри има на табелката с номера, толкова повече е желана. През 2008 г. Регистрационен № 1 е била продадена на търг за 14,5 милиона щатски долара.
12. Имат банкомати за злато Дубай разполага с някои банкомати, от които може да вземете злато, а не пари. Около 40% от световната физическа търговия със злато преминава през Дубай. Едно от най-добрите места за закупуване на злато в Дубай е Дубайския златен сук.

13. Те продължават да строят нови хотели През 2019 г. в Дубай имаше 544 работещи хотела. Сега в Дубай има над 100 700 хотелски стаи. За да добиете представа, само 3 години преди това имаше „само“ 64 000 хотелски стаи.
14. Те използват роботи-жокеи за камилски надбягвания Камилските състезания са много популярни в Близкия изток. Поради размера само децата могат да участват в надбягванията с камилите. За съжаление в миналото хиляди деца са били трафикирани и малтретирани, принуждавайки някои страни да сложат край на спорта. В днешно време дистанционно управлявани роботи с детски размери се използват в състезания с камили, което остава многомилионен спорт в региона.
15. В Дубай има много повече мъже, отколкото жени Съотношението мъже-жени в Дубай е 7 към 3. Това се дължи най-вече на чуждестранни работници, които не се преместват заедно със семействата си. 16. Без храна в метрото В Дубай можете да Ви глобят ако ядете или пиете в метрото.

17. Те консумират много вода Консумацията на вода в ОАЕ е най-високата в света. Тя е с около 80% по-високо от средното за света. Една от причините за това е жегата. Дубай е град в средата на пустиня с пясъчни бури и температури над 50 ° C. Охлаждането на сградите е голямо предизвикателство за инженерите. Вертикалните охладителни системи, често надвишаващи 100 етажа, използват вода, изпомпвана от много дълбоко в земята за охлаждане на сградите.
18. Те ​​обичат луксозните и луди престижни проекти Дубай има много богати хора и ще го видите навсякъде, където отидете. Луксозните автомобили и яхти привличат много внимание и хората обичат да бъдат виждани ... Третата по големина яхта в света е собственост на шейх Мохамед, владетелят на Дубай. Яхтата на име MY Dubai е с дължина 162 м (531 фута) и струва 400 милиона щатски долара. Побира 115 души! Дубай има някои престижни проекти, които в началото често звучат твърде лудо, за да са истина. В началото много от тях изглеждат като невъзможна мечта. И все пак, отново и отново, те го правят.