18 Интересни факти за Египет (ЧАСТ 1)

Говорейки за една от най-старите цивилизации, много от най-добрите факти за Египет са свързани с древен Египет. Много от най-добрите му туристически атракции са построени от древните египтяни и много от обичаите следват древните египетски традиции, следвани от фараоните и тяхната религия ислям.

Египет е домът н единственото останало древно чудо в света

Египет е домът н единственото останало древно чудо в света

Единственият останал паметник на 7-те древни чудеса на света все още стои в Египет. Само Великата пирамида в Гиза, в Ел Гиза, Египет е издържала изпитанието на времето. Пирамидите в Гиза се намират в столицата Кайро и вдъхват страхопочитание, както винаги са били. Великата пирамида на Хуфу е най-голямата от всички пирамиди и е построена, за да приюти фараона Хуфу през четвърти век. Днес е известна като пирамидата на Хеопс. Не можете да пропуснете да посетите пирамидите, когато пътувате до Кайро, те могат да се видят от целия град. Пирамидата на Хуфу е масивна, стояща на височина от 146,7 метра

Говорейки за пирамидите, много хора мислят че са построени от роби. Пирамидите всъщност са

 Говорейки за пирамидите, много хора мислят че са построени от роби. Пирамидите всъщност са

Не, Пирамидите не са построени от робибили построени от добри работници. Археологическите открития доказват, че е имало специално построени села за настаняване на работниците и те са били хранени и лекувани добре.

Древните египтяни и задгробният живот

Древните египтяни и задгробният живот

 Някои забавни факти за пирамидите са, че те са били построени, за да приютяват владетелите на древен Египет и да пренасят тях и семействата им в отвъдния живот. Пирамидите са направени като гробници за фараоните и техните семейства. Древните египтяни вярвали, че трябва да спазват строги правила, за да имат добър задгробен живот. Те също вярваха, че от живите зависи да им помогнат да стигнат до отвъдното. В процеса на мумифициране се обръща голямо внимание, тъй като древните египтяни са вярвали, че тялото трябва да бъде запазено, за да бъде преродено и пренесено в отвъдния живот. Те дори са мумифицирали животни.

Много богове на древен египет

Много богове на древен египет

Трудно е било да се ориентираш в живота като древен египтянин, те имали много богове, на които да угодят. Кланяли се на стотици богове и богини и трябвало непрекъснато да работят, за да направят всички щастливи, за да запазят баланса на живота си и да осигурят мястото си в отвъдния живот. С течение на годините боговете влизаха и излизаха от мода точно както правят нашите знаменитости днес. Някои от най-известните богове са Изида, Озирис и Ра – Богът на Слънцето.

Египет е дом на 7 обекта на ЮНЕСКО за световно наследство

Египет е дом на 7 обекта на ЮНЕСКО за световно наследство

Знаете ли, че Египет също е дом на седем от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО? Точно така, Египет има какво да предложи! 7-те места са Абу Мена, Исторически Кайро, Абу Симбел, Света Екатерина, Уади Ал-Хитан (известен още като Долината на китовете в западната пустиня на Египет) и Мемфис и неговия некропол и Древна Тива. Били ли сте на някой от тях? Мемфис и неговият некропол са всъщност полетата на пирамидите от Гиза до Дахшур. Древна Тива е мястото, където ще намерите Луксор и Долината на царете, Абу Симбел е на езерото Насър, историческият Кайро е очевидна дестинация, а Света Екатерина се намира в подножието на планината, където Мойсей е получил 10-те заповеди

Планината Синай и 10-те заповеди
Планината Синай е планината, която Мойсей изкачва, за да получи 10-те заповеди. Разположена на Синайския полуостров, тази планина е свещена както за християнската, така и за ислямската религия. Това е важно място за поклонение и е на височина 2285 метра. Именно тук ще намерите манастира Света Екатерина, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, който споменахме по-горе.