18 Интересни факти за Египет (ЧАСТ 2)

Какво можем да кажем за Египет? Това е земя на митове и легенди, древни цивилизации и пирамидите в Гиза. Египет е вълнуваща страна за посещение с някои от най-очарователните исторически места на планетата.

Древните египтяни обичали настолните игри

Древните египтяни обичали настолните игри

Всъщност имаме много общо с древните египтяни и един от най-забавните факти за древните египтяни е, че те също обичат настолните игри. Не само богатите играеха настолни игри, дори обикновените хора се радваха на добра настолна игра. Най-популярните настолни игри бяха Senet и Mehen. Сенет беше игра, която включваше хвърляне на пръчки и беше толкова популярна, че дори фараоните бяха погребвани с играта, за да ги занимават в задгробния живот. Тези настолни игри датират от преди 5000 години. Коя е любимата ви настолна игра?

Клеопатра не е била египтянка

Клеопатра не е била египтянка

 Друг интересен факт за Египет е, че Клеопатра, една от най-известните фигури от древен Египет, всъщност е гъркиня, а не египтянка. Докато е родена в Александрия, тя няма египетска кръв и вместо това е потомък на династията на Птолемеите, която е линия на гръцките македонци. Династията на Птолемеите управлява древен Египет от 323 до 30 г. пр.н.е. Името Клеопатра всъщност е гръцко за „Известна в баща си“ или „Славата на баща си“

95 % от египтяните живеят по поречието на река Нил

95 % от египтяните живеят по поречието на река Нил

Знаете ли, че най-дългата река в света се намира в Египет. Река Нил пресича Египет и около 95 % от населението живее по поречието и. Тъй като голяма част от страната е заета от пустиня, този факт за Египет не е чак толкова изненадващ. 90 % от Египет се състои от пустиня и река Нил разделя тази пустиня. Древните египтяни разделят Египет на две земи, пустинята и долината на Нил. Противно на това, което бихте си помислили, Горен Египет се намира на юг, а Долен Египет е на север. Това е така, защото Нил тече на север към Средиземно море.

Пустините на египет

Пустините на египет

В Египет има три пустини, Западната пустиня (известна още като Либийската пустиня), Източната пустиня (известна още като Арабската пустиня) и Голямото пясъчно море, което е част от пустинята Сахара. Пустините на Египет имат свои собствени екосистеми, състоящи се от няколко оазиса, планини, пясъчни дюни и нефтени резервоари. Нашата любима пустиня в Египет беше Бялата пустиня в централен Египет.

Крал Тутан И Проклятието На Мумията

Крал Тутан И Проклятието На Мумията

Крал Тутан е може би най-известният от всички древни египтяни, но много малко се е знаело за момчето цар, което е починало на 19-годишна възраст, докато британският археолог Хауърд Картър не открива гробницата през 1922 г. Гробницата на цар Тутан е най-малката от гробниците в Долината на царете, но беше изпълнен с голямо богатство. Смятало се, че йероглифите на стената на гробницата на крал Тутан носят проклятието на смъртта. Радвам се, че не знаех за това проклятие, преди да вляза в гробницата на крал Тутан по време на нашето посещение, иначе може да не съм влизал в тази невзрачна гробница. 12. Александрия Е Кръстена На Александър Велики Не е изненадващо, че град Александрия е кръстен на завоевателя на Египет през 331 г. пр.н.е. Тук се намираше едно от древните чудеса на света, Александрийският фар. 13. Египет Граничи С Две Морета