7 факта за пътуване, които никога не сте знаели за гръцките острови

Лазурните води и причудливите бели села на гръцките острови бяха известни по целия свят дори преди предизвикващи завист снимки да започнат да заливат емисията ви в Instagram. Но тази дестинация е много повече от красиви гледки. Ето няколко забавни факта за пътуване, които вероятно никога не сте знаели за тази гореща европейска ваканционна точка.

1. Гърция има над 5000 острова

1. Гърция има над 5000 острова

Казват, че когато Бог завърши създаването на Земята, му бяха останали няколко скали. Така че той ги хвърли през рамо и те се приземиха в Егейско море, създавайки гръцките острови. От безплодните, скалисти брегове на живописните Циклади до тучните, гористи брегове на Спорадите, гръцките острови са толкова разнообразни, колкото и многобройни. Въпреки че Гърция има повече от 5000 острова, само около 200 са населени. Някои от тези по-малко известни гръцки острови включват; Икария, Амулиани, Меганиси, Антипарос и Китнос.

Крит е най-големият от всички гръцки острови.

Крит е най-големият от всички гръцки острови.

Най-големият и най-гъсто населен остров в Гърция, Крит обхваща огромните 8336 квадратни километра, с население от над 630 000 души. Известните критяни (да не се бъркат с кретините) включват художника, скулптора и архитекта Доменико „Ел Греко“ Теотокопулос и самия гръцки бог Зевс!

Сините врати на Гърция пазят злите духове

Сините врати на Гърция пазят злите духове

Някога чудили ли сте се защо толкова много от гръцките острови са обсипани с красиви сини и бели къщи? Според древните вярвания именно този нюанс на синьото пази злото. Местните наричат ​​цвета кианос , откъдето произлизат думите „циан“ и „цианид“.

Родос е най-популярното място за почивка в Гърция

Родос е най-популярното място за почивка в Гърция

Смята се, че град Родос (столицата на остров Родос) е най-популярното място за почивка в Гърция. Известен със своя перфектно запазен средновековен Стар град и твърде добри, за да бъдат истински тюркоазени плажове, разбираме защо.
 
Санторини е активен вулкан
Остров Санторини всъщност остава активен вулкан и до днес (макар и в латентно състояние). Учените са открили доказателства за най-малко 12 големи изригвания през последните 200 000 години, като последното е разтърсило бреговете му през 1950 г.

Пеликаните са талисманите на Миконос

Пеликаните са талисманите на Миконос

Официалният талисман на остров Миконос е харизматичен пеликан на име Петрос , който решил да нарече Миконос свой дом, след като бил спасен от местен рибар. Въпреки че Петрос вече не е тук, духът му продължава да живее в историите на местните островитяни.

Гръцките острови са окъпани в слънце почти 300 дни в годината
Лесно е да се разбере защо местните са винаги усмихнати. Със слънце през 85% от годината, девствени плажове, апетитна кухня и спокоен средиземноморски манталитет е трудно да не живееш добре. Нищо чудно, че е една от любимите дестинации за почивка в Европа! На кой гръцки остров най-много бихте искали да отидете? За да получите повече вдъхновение за гръцките острови и да резервирате вашата средиземноморска ваканция, посетете нашата специална селекция, от избрани оферти за почивка в Гърция.

Списък оферти - Гърция