10 интересни факта за Петропавловската крепост, най-старият архитектурен паметник на Санкт Петербург

Петропавловската крепост, Най-старият архитектурен паметник на Санкт Петербург. 27 май 1703 г. е денят на основаването на Петропавловската крепост, който се счита и за деня на основаването на града. Основан е от Петър I върху завладяната от шведите земя. Планът на цитаделата е разработен от самия император, заедно с френския инженер Ламбер дьо Герен. Вижте тези интересни факти от историята на Петропавловската крепост.

Петропавловската крепост

Петропавловската крепост

Гробницата на руските императори. Построена е едновременно с крепостта, първо от дърво, а от 1712 г. - от камък. С прехвърлянето на столицата от Москва в Санкт Петербург възниква нов обичай - погребването на короновани глави не в Архангелската катедрала на Московския Кремъл, а в Петропавловската катедрала в Санкт Петербург. До края на XIX век в катедралата имало 46 погребения.

Най-високата историческа сграда.

Най-високата историческа сграда.

122-метровата камбанария на катедралата "Петър и Павел" вече не е най-високата точка в Санкт Петербург, но все още е историческа доминанта. През 18 век, поради удар на мълния, шпилът се накланя и архитектурният паметник е повреден, но поправен благодарение на бащата на „индустриалния алпинизъм" в Русия Петър Телушкин. Ярославският майстор се изкачва до върха в продължение на шест седмици по въжена стълба без скеле и поправя както самия шпил, така и извисяващия се ангел.
 

Четвъртият ангел на Петропавловската крепост.

Четвъртият ангел на Петропавловската крепост.

Позлатена фигура се появи на върха на шпила под кръста през 1724 г. благодарение на архитекта на каменната катедрала Доменико Трецини. Първият ангел 30 години по-късно „умира" заедно с дървен шпил от удар на мълния, крилата на втория са били откъснати от вятър с невиждана сила. Третият ангел от 1778 г. се върти в основата на кръста като ветропоказател, а настоящият триметров извисяващ се ангел коронясва шпила след реконструкцията през 19-ти век.

Мирна история на военна цитадела.

Мирна история на военна цитадела.

Крепостта Петър и Павел не е участвала в нито една битка, въпреки че гарнизонът е бил в пълна готовност в продължение на векове и е създаден, за да защити земите, завладени в Северната война. Първоначално дървени, а по-късно каменни стени, високи 12 метра и широки 20 метра, са били защитени от 60 оръдия на всеки бастион. Интересен факт е че оръдията на крепостта Петър и Павел са стреляли само за мирни цели.