25 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ТАЙЛАНД

Мислите ли, че знаете всичко за Тайланд? Може да ви очаква изненада, след като приключите с четенето на този списък с някои от най-интересните факти за Тайланд. Тайланд е земя на изненадите (и красиви морски курорти)!

Тайланд е единствената държава от Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от европейска държава

Тайланд е единствената държава от Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от европейска държава

1. Тайланд е единствената държава от Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от европейска държава. Всъщност на тайландски език името на страната е Prathet Thai, което означава „земя на свободните“. Много подходящо!
2. Тайланд е мястото, където ще намерите както най-малките, така и най-големите същества. Най-малкият бозайник в света, земната пчела, нарича Тайланд дом. Можете също така да намерите най-голямата риба, китовата акула, в тайландските води.
3. Всички мъже са били будистки монаси в определен период от време, когато всички млади мъже в Тайланд (включително кралските особи) трябваше да станат будистки монаси – дори и само за кратък период от време – преди да навършат 20 години. Тази практика обаче не се спазва, в наши дни .
4. Имате късмет, че познавате Банкок като „Бангкок“. Истинското му име е едно от най-дългите имена на място в света, съставено от пали и санскритски коренни думи: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit. Какво означава това име? Това означава „Град на ангели, Велик град на безсмъртни, Великолепен град на деветте скъпоценни камъка, Седалище на краля, Град на кралски дворци, Дом на въплътени богове, издигнат от Вишвакарман по заповед на Индра.“
5. Хората често се удивляват на горите и джунглите на Тайланд, но преди имаше повече. Това, което повечето хора не осъзнават, е, че преди повече от сто години почти целият северен Тайланд е бил покрит с твърда гора. Днес само около една четвърт от тази гора е останала. Само Сингапур е загубил повече дървета. Поради тази причина дърводобивът е напълно забранен в Тайланд.

6. Една десета от цялото население на Тайланд живее в Банкок. Това е столицата на тази велика нация и, разбира се, най-големият град.
7. Тайланд обича своя крал и показва голямо уважение към монархията. Добре известният холивудски филм „Кралят и аз“ никога не е показван в тайландските кина, защото се смяташе за унизителен към краля. В Тайланд има правило за обидата на величието, което означава, че ако извършите неуважителни действия към краля, може да бъдете затворени за държавна измяна.
8. Негово Величество крал Бумипон Адулядет е роден в Кеймбридж, Масачузетс в Съединените щати. Той е внук на крал Чулалонгкорн или Рама V. Кралят е високо образован, с инженерна степен от Швейцария. На дядо му се приписва, че е донесъл модернизма в Тайланд.
9. В Тайланд има около 35 000 храма. Тайланд е наистина земя на храмове. Посещението им изисква скромно облекло, което означава без шорти или ризи без ръкави.
10. Показването на уважение към главата на друг човек е наложително в Тайланд. Главата се смята за най-важната част от тялото и затова тайландската култура забранява докосването на главата на когото и да било (дори дете). Ако срещнете някой, който е по-възрастен или по-важен от вас, най-добре е да сведете глава в знак на уважение, за да покажете нужното уважение.

11. Тайланд е дом на много, много животни. Около една десета от всички животински видове на планетата наричат ​​Тайланд свой дом и една десета от всички видове птици. За да осъзнаете какъв е мащаба, Тайланд има повече птици от Европа и Америка взети заедно!
12. Националното цвете на Тайланд е орхидеята. Ако обичате екзотични цветя, ще се радвате да научите, че 1500 вида орхидеи могат да бъдат намерени диви в тайландската гора. Ето защо има причина да е един от най-големите износители на орхидеи в света.
13. Хората свързват слоновете с Тайланд. Там се срещат повече от 5000 (въпреки че повече от половината са опитомени). Преди повече от сто години обаче е имало около 100 000, като около една пета от тях са били диви.
14. Тайланд има много знамена. Ако сте наблюдателни, ще забележите, че националното знаме на Тайланд се издига в 8 сутринта всяка сутрин и се спуска в 18:00. Има и много други знамена, наречени „Кралските знамена“, които се развяват заедно с националния флаг в чест монархията. В Тайланд ще видите само кралските знамена, често срещана гледка.
15. Харесвате ли топлината? Банкок, Тайланд, беше обявен за най-горещия град в света ! Не забравяйте да дойдете подготвени, когато го посещавате, и да пиете много течности!

16. В Тайланд има няколко големи змии. Можете да намерите мрежестия питон в тайландските джунгли, най-голямата змия в света. Най-големият открит е дълъг над 33 фута. Това обаче не спира дотук. Най-дългата отровна змия в света, кралската кобра? да Можете да ги намерите и в Тайланд.
17. Всяка година около 6 000 000 туристи посещават Тайланд. Този брой продължава да расте с огромни темпове, докато светът открива какво прекрасно място е това. Всяка година Банкок усеща приток от 11 000 000 чуждестранни посетители.
18. Една усмивка може да извърви дълъг път и ще намерите повече усмивки в Тайланд, отколкото навсякъде другаде. Всъщност, понякога е известен като „страната на усмивките“, защото хората в Тайланд изглеждат винаги готови да ви се усмихнат. Те са миролюбива култура, желаеща хармония вместо конфликти.
19. Най-важният минерал, който ще намерите в Тайланд? Може да ви изненада, като се имат предвид всички красиви златни бижута и статуи в храмовете, но всъщност е калай. А най-изнасяната земеделска култура? Ориз, разбира се! Помислете за всички вкусни тайландски ястия, които обичате. Оризът е основна храна в тайландската кухня.
20. Тайланд е бил известен като Сиам и това е страната, откъдето произхождат сиамските котки. Въпреки че първоначално е имало 23 вида сиамски котки, сега има само шест. Да подариш двойка сиамски котки на булката в деня на сватбата й се счита за късмет.

21. Red Bull, световноизвестната енергийна напитка, има своите корени в Тайланд. Базиран е на Krating Daeng , напитка, станала популярна в Тайланд (и в крайна сметка в цяла Азия) от 1976 г. Red Bull е модифициран, за да „отговаря на западния вкус“.
22. Тази улица, по която вървиш? В миналото може наистина да е била вода. Банкок е бил наричан „Венеция на Изтока“ поради броя на сградите, построени на колове над реката. Постепенно повечето от каналите били засипани и станали улиците, които виждате днес.
23. Тайланд се състои от приблизително 1430 острова. Много от островите са станали известни с участието си в холивудски филми. Популярен навик на завръщащите се посетители е да „изпробват“ нови острови, за да намерят своите любими.
24. Чували ли сте някога за „Мостът над река Куай“? Можете да намерите този мост близо до град Канчанбури. Мостът е част от железопътната линия Бирма-Сиам, като около 80 000 души са загинали по време на изграждането на тази железница.
25. Били ли сте някога на фестивал за маймуни? Годишното събитие с маймуни се провежда пред храма Пра Пранг Сам Йот, провинция Лопбури. Местните жители го виждат като начин да благодарят на маймуните, че са довели хиляди туристи в селото, за да видят тези маймуни, които живеят там. Това не е малък празник: два тона месо, плодове, сладолед и други лакомства съставляват това събитие.