17 най-високо оценени атракции и места за посещение в Тунис. (Част 2)

Тунис беше житницата на Рим и културните богатства, които римляните оставиха след себе си, са повече от достатъчна причина за посещение. Но историята на арабските империи също е дарила страната с някои от най-красивите примери на ислямска архитектура в региона.

Grand Erg Oriental

Grand Erg Oriental

Огромната Сахара на Тунис покрива голяма част от вътрешността на страната, а най-красивият ъгъл на пустинята е полето от пясъчни дюни, известно като Grand Erg Oriental. Тези поетично красиви дюни са сюрреалистичен и разкошен пейзаж от огромни вълни, оформени от непрекъснато променящите се пустинни пясъци. За много посетители това е приключенска площадка за каране на бъгита по дюни и преходи с камили, но нищо не надвишава простото удоволствие да седите на върха на една от тези огромни пясъчни планини и да гледате слънцето, което залязва над Сахара. Най-близкият център е пустинният град Дуз, откъдето можете да организирате екскурзии с камили, туризъм и 4WD и многодневни екскурзии до дюните.

Bulla Regia

Bulla Regia

В Тунис няма недостиг на римски руини, но Bulla Regia близо до Табарка е най-интересното и интригуващо място в страната. Тук римските жители се справят със суровия летен климат, като гениално построяват своите вили под земята, което е оставило градските къщи невероятно добре запазени днес. За любителите на историята това е уникална възможност да се разхождат из истински римски къщи, чиито стени са все още непокътнати и с някои от обширните подови мозайки, които все още са на място. Това е проблясък на жилищния живот на древния свят, който не виждате често.

Кайруан

Кайруан

С изобилие от джамии, медресета и гробници, Кайруан има повече от справедлив дял от паметници като четвъртият по важност град за тези от мюсюлманската вяра. Арабската архитектура тук е наистина вдъхновяваща, а силуетът е пълен с кльощави минарета и обемисти куполи. Но вероятно задните улички на градската медина крадат шоуто. С тесни, подобни на лабиринт алеи, облицовани с рушащи се цветни къщи, старият град на Кайруан има очарователна, изгубена във времето атмосфера, която е истински акцент на посещението тук.

Сус Медина

Сус Медина

Пренебрегната от могъщите укрепления на рибат и касба, медината в Сус просто моли да бъде проучена. Този прекрасен квартал на стария град е лабиринт от криволичещи алеи, обградени от варосани къщи, и рай за пазаруване с изкушаваща селекция от керамика, кожени изделия и метални изделия. Далеч от сергиите по оживените улици на базара, тихите и разхвърляни задни улички, покрити с бяло и синьо, са очарователно място за гмуркане и опит от местния живот.

Чот ел Джерид

Чот ел Джерид

Тази обширна солница (до която се стига най-лесно при еднодневна екскурзия от пустинния град Тозер ) е пуста и неземна сцена, която удивлява всички, които посещават със своята категорична и брутална красота. Пейзажът тук зависи от сезона, който посещавате. През лятото околностите на лунния пейзаж на Chott el Djerid представляват оживена панорама от книга с разкази, изпълнена с блестящи миражи на хоризонта и парчета от пъзел от ослепително бяла, напукана земя под краката. През зимата обаче басейнът частично се изпълва с вода, създавайки странно езеро сред пустите околни пустинни равнини. Едно разглеждане на забележителности тук доказва, че природата създава много по-странни пейзажи, отколкото можете да си представите.