Дубай - от селски къщурки до лукс сред пустинята

12 11 2015 г.
Дубай - от селски къщурки до лукс сред пустинята
Дубай е перлата на арабския свят. Той е най-бързо развиващия се мегаполис, известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове. Там се строи с размах и въображение, без пестене на средства.

ВИЖ КАК ДА ПОСЕТИШ ДУБАЙ!Но някога Дубай е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли.

В Дубай огромното желание да си на върха се е превърнало от амбиция в традиция и точно това е направило от емирството осмото чудо на света.  Уникалният Бурж ал Араб 7* - луксозният и най-висок в света хотел, издигнат върху изкуствен остров, "Дубай Мол" - най-големият шопинг мол на планетата, изкуственият остров с формата на палма...

Списъкът с авангардни мегапроекти е впечатляващ и още ще нараства. Емирството стана център на световното обществено внимание с откриването на една от най-високите сгради в света – кулата Бурж Кхалифа, висока 828 метра!
Дубай е едно от седемте Обединени Арабски Емирства, разположени на брега на Персийския залив. С площ 3 885 кв.км той е второто по големина емирство. Преди да открият нефт през 1966 година Дубай е бил неголямо пристанище. Приходите от петрола обаче не са основна част, а само са подпомогнали поставянето на основите за развитието на емирството. В момента скромните залежи на територията на Дубай покриват само собствените му нужди.

Основна заслуга имат търговията и туризмът. Идеята е свободната безмитна зона, туризмът, огромните и нови пристанище и летище да превърнат Дубай във финансов и търговски център на Близкия изток.
Населението на Дубай постоянно расте, като по данни от 2009 то е било около 1 771 000, от които местните са само около 10-15%. Интересно е разпределението по пол – около 70% мъже и около 30% жени. Официален език е арабският, но поради факта, че в Дубай живеят хора от над 200 националности английският е широко използван и всички надписи и табели са написани и на двата езика.
 
Източник: www.plovdivskinovini.com
Всички новини