Любопитни факти за Дубай

14 03 2017 г.
Знаете ли, че…

*Дубай е второто по големина емирство в ОАЕ и е със специален статут, който дава право на емирството да налага вето върху въпроси, които касаят ОАЕ.

*Местното население на Дубай е едва 17%. Работниците, строителите, обслужващия персонал са имигранти, дошли от страни като Индия, Бангладеш, Пакистан и други.

*В Дубай няма адресна регистрация. Ако искате да ви се достави пратка или писмо, можете да нарисувате карта или да обясните писмено къде точно да бъде доставена пратката. Липсата на адресна регистрация води до големи обърквания особено за чужденците, но явно на местните това не им пречи.

*Можете да си купите всичко, което ви е необходимо от някой от многобройните пазари на Дубай. Те са специализирани и предлагат всичко, което можете да си представите - от пресни плодове, подправки, благовония, до килими, дрехи, антики и разбира се злато. Пазарите се наричат „сук”, а най-големият сук е за злато, където са разположени над 275 магазина. Пазарите са напълно безопасни, никой няма да се опита да ви измами или подведе, така че спокойно можете да обикаляте и пазарувате.

*Престъпността в Дубай е 0%. Тук законите се спазват, а глобите и наказанията са много тежки. Само за една снимка на дубайска жена могат да ви глобят до 20 000 долара и да ви депортират.

*Въпреки, че повечето на нас свързваме просперитета на Дубай с открития през 1963 година нефт, той осигурява едва 10 - 12% от приходите на емирството. Останалите приходи идват от туризма и търговията.

*Надбягването с камили е най-популярния и печеливш спорт в Дубай. До преди няколко години камилите са се яздили от деца, но се е увеличил трафика на деца, затова днес „състезателите”, които яздят камилите са роботи.

*До преди няколко години чужденци са нямали право да купуват имот в Дубай. Днес тази забрана е премахната, но цените на имотите са толкова високи, че малцина могат да си позволят лукса да притежават имот в емирството.
 
Всички новини

Дубай

Бюлетин