На пазар в Турция

15 03 2019 г.
На пазар в Турция
 
   На почивка или екскурзия в Турция! Слънчеви бани, плуване, хотелски конфорт, исторически и архитектурни забележителности, пъстри базари... и, разбира се пазаруване и сувенири. Турция е пазарен рай, от антикварни магазини и шикозни дизайнерски бутици до търговски центрове, от исторически базари до местните пазари. Пазаруването е нещо хубаво, което може да направите в свободното време, докато сте в Турция. Какво да  купим?
   Традиционно се пазарува  текстил, кожени изделия, килими, злато и сребро, керамика, гравирани сувенири, памучни продукти с отлично качество.   
   Турция е единствената страна в света, която е известна със свои красиви текстилни изделия. Дизайнерите на дрехи, интериорните декоратори и съвременните художници намират успех както в Турция, така и в чужбина. Всичко от памук - облекло, хавлиени кърпи, халати за баня и спално бельо, може да се купи във всеки магазин, а цената определено ще е по-ниска, отколкото в родните географски ширини. Не забравяйте да се пазарите! Това е част от чара на турските пазари. Можете също така да купите продукти, изработени от естествена коприна – шалове и рокли, но „царството“ им е в  Бурса.
   Якета и палта от кожи и кожени изделия - чанти, колани, ръкавици, портфейли. Турция е най-големия производител кожа в света, а цената на продуктите е по-ниска, отколкото в други страни. Огромен избор с високо качество на кожата! И отново: не забравяйте да се пазарите, цената може да бъде намалена наполовина.
   Ръчно изработените килими се продават в специализирани магазини, където ще ви разкажат историята на всеки килим и неговия модел. Ще ви кажат, че Турция е условно разделена на килимарници и всяка от тях има уникални традиции, уникални рисунки и орнаменти, които характеризират този регион. В такива магазини ще бъдат показани най-добрите примери и ще бъдете сигурни, че получавате истинските стоки, а не фалшификациите. Цената и качеството на продукта е въпрос на късмет.
   Златните и сребърни бижута са много красиви,необичайни и на различни цени. Грабват погледа и ви се иска да купите всичко или поне да опитате. Трябва да знаете разбира се, че златото не може да е евтино. Магазините за бижута ще ви дадат гаранция за качество. Пазете се от закупуване на уж злато и сребро, изкушени от ниската цена.
   В допълнение за подарък или сувенир може да донесете:
  • подправки, които се продават отделно или в малки декоративни кутии,
  • турско кафе или чай, тютюн или наргиле,
  •  мозаечни лампи, отлично изработени  от стъкло и месинг с разнообразие от цветове, като смарагд или рубин; декоративни керамични вази, купи и чинии в стила на XV век; медни съдове, като  най-известни сувенири са турските саксии и чаши за кафе, изработени ръчно от занаятчии; сувенири от оникс на умели занаятчии, изваяни в шахматни комплекти, купички за подправки, декоративни купи, аксесоари за баня, пепелници и вази,
  • множество сладки изкушения: баклава и локум от всякакви видове на грамаж.
   Успешни да ви покупките! Независимо от това, което се съдържа в списъка ви за пазаруване, можете да го намерите в много молове, магазини или улици в Турция. Страната  е една от най-големите търговски дестинации в света за туристите и има изобилие от места за пазаруване, където можете да намерите страхотни продукти, които ще задоволят купувача във вас.
 
Всички новини

Турция

Бюлетин