Екскурзия до ИСЛАНДИЯ и ГРЕНЛАНДИЯ

13 дни / 10 нощувки
РЕЙКЯВИК, РЕЙКХОЛТ, АКУРЕЙРИ, ЕЗЕРОТО МИВАТЪН, ГЕЙЗЕРЪТ ВАТНАЙОКУЛ, ВИК, ХЕЛА, ГОЛЕМИЯТ ГЕЙЗЕР, ИЛУЛИСАТ
Галерия снимки
Дата Цена Резервация
16.08.2024 от 11725 лв. Резервация
Промоционалната цена 11 625лв е валидна при записване и депозиране минимум 6 месеца преди датата на отпътуване.
Стандартната цена 11 725 лв е валидна при записване и депозиране в срок по малък от  6 месеца.         
 
1 ДЕН –  Среща на летище София, Терминал 2 в 13.00 ч. Полет София – Лондон с “Bulgaria Air”. Пристигане в Лондон и следва полет Лондон – Рейкявик с “Air Island”. Пристигане в Рейкявик . Трансфер до хотел и настаняване. Нощувка в Рейкявик.
 
2 ДЕН –Закуска. До обяд – туристическа обиколка на Рейкявик – най-северната столица в света. По време на обиколката ще видите пристанището, езерото Tjörnin в центъра на града, ресторант Перлан, построен върху водните цистерни, които захранват града с топла вода. От мястото на ресторанта ще се насладите на прекрасна гледка към Рейкявик и околностите. След това ще видите сградата Хьофди, където се е провела срещата между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1986 г. Ще видите църквата Hallgrímskirkja (лутеранската енорийска църква на Рейкявик и най-голяма църква в Исландия), университетския квартал и центъра на стария град, където се намира исландският парламент Alþingi, катедралата и кмеството. По желание разглеждане на Националния музей*, който представя пред посетителите историята на исландската нация от установяването й по тези земи до ден днешен. След обяд, от 13.00 ч., по желание - екскурзия, която Ви предлага възможността да видите китове в естествената им среда*. В късния следобед продължаваме към Източна Исландия и района на фиорда Borgarfjordur – oпределен като една от най-атрактивните дестинации в Европа. Настаняване в хотел в Рейкхолт. Рейкхолт е един от най-важните исторически обекти в Исландия и културна столица от векове. Рейкхолт е бил научен център в продължение на десетилетия, тук се намира и Музеят на Снори. Тук от 1206 до 1241 г. (когато е бил убит от враговете си) е бил домът на Снори Стурлусон, исландски вожд и историк. Снори Стурлусон е най-великият исландски писател на саги и учен. Най-известните му творби са „Snorra-Edda” и „Heimskringla” (“Oрбитата на света”). В Рейкхолт има много извори с минерална вода.  Deildartunguhver – сам по себе си феномен, е най-големият минерален извор в Европа. “Sorralaug” – басейн с минерална вода в Рейкхолт, използван за баня от Снори, е реставриран заедно с тунела, който използвал, за да стига от дома си до басейна. Нощувка в Рейкхолт или в близост.
 
3 ДЕН  След закуска продължаваме през долината Skagafjordur – един от най-проспериращите земеделски райони на Исландия, и през прохода на планината Oxnadalur до град Акурейри, наречен столицата на Северна Исландия. Разходка в Акурейри. Продължаваме към водопада Godafoss – “Водопадът на Боговете”, един от най-впечатляващите водопади в Исландия. Водите на река Skjálfandafljót падат от височина 12 метра в диапазон от 30 метра. Нощувка в лоджа в района на водопада Godafoss.
 
4 ДЕН Закуска. Пътуване през живописните околности на езерото Миватън – разположено в земите на активни вулкани в Северна Исландия, около което живеят множество водни птици. Това е геоактивна област и един от най-впечатляващите пейзажи в Исландия. Спирка за разглеждане на специфичните образувания псевдократери в Skutustadir – една от най-високите и най-големи области на Исландия. Пътуване в близост до кратера Hverfjle и възможност за снимки. Продължаваме към внушителните образувания от лава в Dimmuborgir и прохода Намаскард, за да видите серните ями и езерата с кипяща тиня. Посещение на езерото Вити – образувано във вулканичен кратер. Катаклизмът, който е образувал езерото в кратера, се случил през 1875 г., когато от изригването на вулкана Askja в атмосферата са  изхвърлени 2 куб. км. лава. Изригването е било толкова силно, че част от парчетата се приземили в континентална Европа. Отровният дим е унищожил голяма част от говедата в Северна  Исландия. Част от наслението тогава емигрирало в Америка. По време на изригването отворът в североизточния край на вулкана Askja избухнал и така се е образувал кратерът Вити („ад”), пълен с геотермална вода с температура между 22 и 30 градуса. Пътуване през полетата с лава на Modruvollum с възможност за кратка разходка и през красивите източни фиорди до град Брейдалсвик – най-големият център в Източна Исландия. Нощувка в лоджа в района на град Брейдалсвик.
 
5 ДЕН –Закуска. Пътуване към пристанищния град Хьофн, откъдето се разкрива чудесна гледка към най-големия глетчер в Европа – Vatnajokull, който покрива 8% от територията на Исландия. Под ледената покривка, както при много от глетчерите в Исландия, има множество вулкани. По желание – разходка с лодка между айсбергите в лагуната на глетчера*. Продължаваме към Националния парк Skaftafell, където можете да се изкачите до водопадите Svartifoss. Skaftafell е извстен в Исландия с приятния климат и слънчеви дни през лятото, Тук има брезова гора, срещат се много видове птици и арктически лисици. Водопадът Svartifoss („черният водопад”) се спуска от 20 метра височина. Името му идва от колоните от черен базалт зад него. Продължаваме към лагуната на глетчерите Jökulsárlón, Започвайки от глетчера Breiðamerkurjökull, ледниците образуват лагуна след разтопяването на глетчера при Атлантическия океан. Така, от стопяването на глетчерите се е образувало езеро, което днес се намира на 1.5 километра от океана и покрива площ от около 18 кв. км. Спирка за снимки при лагуната на глетчерите. Нощувка в лоджа в град Вик или в близост.
 
6 ДЕН –След закуска се тръгва към водопада Skogafoss – eдин от най-големите в страната. Водопадът има широчина от 25 метра и височина от 60 метра и заради многото пръски тук винаги се образува единична или двойна дъга, която може да се види при слънчево време. Според легендата първият викинг, заселил се тук, заровил съкровище в пещерата зад водопада. Местите хора намерили ковчежето след много години, но успели да хванат само дръжката му отстрани, а самото ковчеже изчезнало. Тази дръжка била подарена на местната църква и била поставена на вратата й. Спирка за снимки на водопада Skogafoss и посещение на местния музей. Продължаваме към водопадите Seljalands – спирка за снимки. Нощувка в лоджа в гр. Хелла или в близост. 
 
7 ДЕН  Закуска. Днес Ви предстои да посетите известната и впечатляваща геоложка област на „Големия гейзер”, богата на топли извори и други феномени, „Златния водопад” и националния парк Thingvellir. Това е известният „Златен кръг” на Исландия.  Geysir е оригиналният гейзер, от който произлиза думата и на който са кръстени всички гейзери по света. По-рано Големият гейзер е изхвърлял вода на 80 метра, но през 1950 г. частично е затрупан от туристи, които хвърляли камъни. Голямото земетресение през 2000 г. го затрупва допълнително. Сега изригва 2-3 пъти на ден и не достига до предишната си височина. В близост до Големия гейзер се намира гейзерът Strokkur, който изригва максимум на 6 минути, на височина 15-30 метра. Продължавате към Gullfoss или „Златния водопад”. Пътуване през Националния парк Thingvellir към Рейкявик. Thingvellir e красиво и значимо исторически място в Исландия. Тук викингите основават един от първите демократични парламенти в света през 930 г. Едновременно с това мястото е част от тектоничния разлом между Европа и Америка. Нощувка в Рейкявик.
 
8 ДЕН Закуска. До обяд – посещение на Синята лагуна (входът се плаща допълнително)*. Предстои Ви едно обновяващо преживяване в геотермалните морски води на Синята лагуна, известни с лечебната си сила и активни съставки. Гостите тук се наслаждават на енергетизиращия ефект и на красивита природа наоколо. По желание можете да ползвате сауна, парна баня и закрит басейн. След обяд – свободно време в Рейкявик. Нощувка в Рейкявик.    
    
9 ДЕН Закуска. Трансфер до летището и полет Рейкявик – Илулисат, Илулисат, в 11.15 ч. Пристигане в Илулисат  в 12.30 ч. Гренландия е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Арктическата островна държава е близо до континента Северна Америка, както в географски, така и в етнически смисъл. Но в политически и исторически план Гренландия е част от Дания, макар че се ползва с известна автономия. Страната е едновременно най-голямата зависима територия и най-големият остров в света. С население от 56 452 души тя е една от най-рядко населените страни в света. Туристическа обиколка на Илулисат – посещение на местния музей и на пристанището. Градът е общински център на Диско бей, най-голямата туристическа дестинация на Гренландия, разположен е на около 40 км от ледената покривка на Гренландия. Илулисат е името на града и на фиорда. Град Илулисат е третият по големина град в Дания, който е относително млад, възникнал след основаването на пощенски клон. В него се намира известната църква Zion от края на 18 в., която е била най-голямата постройка за времето си. Живописният град става прочут по света обаче не с нея, а със своя фиорд Илулисат, който го превръща в една от най-посещаваните туристически дестинации в Дания. Илулисат е гренландски фиорд, разположен до град Илулисат. Разположен на западния бряг на Гренландия, той се намира  на около 250 км от Арктическия кръг. На това място айсбергите се движат изключително бързо и изминават по 19 метра на ден, създавайки един от най-атрактивните и прелестни пейзажи. Заради уникалната гледка, която предлага, през 2004 г. Илулисат е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Името на града, както и това на фиорда в превод означава „айсберг”. Те са сред най-забележителните и посещавани места в Гренландия, тъй като предлагат неповторими природни гледки. Привечер, по желание, по залез слънце – разходка с корабче до известния ледников фиорд Илулисат – най-големият парк с естествени ледени скулптури в света*. При хубаво време меката, топла светлина и издължените сенки от залязващото слънце придават на ледените обазувания приказен вид и неземна красота. Нощувка в Илулисат.
 
10 ДЕН – Закуска. Свободно време или по желание, рано сутринта се тръгва за еднодневна екскурзия с кораб до Еки – отделеният ледник*. Ледникът Еки, който плува във фиорда, на 80 км от Илулисат, е най-красивото място в Гренландия. Можете да се приближите до ръба на ледника с лодка, докато корабът обикаля наоколо в продължение на час. В предната си част ледникът е широк 3,4 километра. Звукът, който издава ледникът, наистина е забележителен, докато гледката на айсберга, издигащ се над водата, спира дъха. Обяд с чаша вино в малкото селище Атаа – някогашна търговска спирка. На връщане към Илулисат внимавайте добре, защото можете да зърнете плуващи китове. Нощувка в Илулисат.
 
11 ДЕН – Закуска. Полет Илулисат – Рейкявик през Сондре Стормфиорд с “Air Island”. Пристигане в Рейкявик. Настаняване в хотел и нощувка в Рейкявик.
 
12 ДЕН –Закуска. Полет Рейкявик – Лондон с “British Airways”. Пристигане в Лондон следва  полет Лондон – София с „Bulgaria Air”.
 
13 ДЕН –  Пристигане на летище София .

 
 *Забележки:
1.Пътуващият има право да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати съответните разходи за прекратяване на договора. Подробна информация относно таксите дължими при прекратяване на договора, може да откриете в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ  НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТИ ОТ „2М-КО” ООД.
2.Туроператорът има право да променя информацията съдържаща се в настоящия документ, като уведоми пътуващия за всяка промяна в предоговорната информация по ясен, разбираем и видим начин преди сключването на договора за туристически пакет. Подробна информация относно обхвата на промените и начина на уведомяване може да откриете в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ  НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТИ ОТ „2М-КО” ООД.
3. Полетите, посочени в програмата, се актуализират при потвърждение на     
  групата, което може да доведе до промени в програмата за дните първи и втори,     
  както и за последните два дни по същата.
4. За полетите лимитът за багажа е 20 кг.- голям багаж и 7 кг. -ръчен багаж.
5. Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия са към 18.01.2023 г.
6 Всички  екскурзии и мероприятия по желание се заявяват предварително и се
плащат в офиса на туроператора.
7.Туроператорът си запазва правото при промяна на летищните такси от 
страна на Авиокомпанията, да промени летищните такси и съответно цената на
екскурзията. В такъв случай разликата в летищните такси трябва да бъде доплатена от
клиента. 
8. Екскурзията  не е подходящи за лица с ограничена подвижност.
3. Цените от 11 625 лв/ 11 725 лв са за човек в двойна стая. За единична стая се доплащат 1 370 лв./подлежи на актуализация/
*Забележка: Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия, както и цените за доплащане на единична стая са към дата 18.01.2023 г и е възможно да подлежат на актуализация.

ПРИ  ЗАПИСВАНЕ  Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВНЕСЕ   ДЕПОЗИТ ОТ  5 800 лв
КРАЕН СРОК ЗА ВНАСЯНЕ НА ЦЯЛАТА СУМА 30 РАБОТНИ ДНИ ПРЕДИ  ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ.
 
МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ, НЕОБХОДИМ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ 10 ДУШИ.
В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ СЕ СЪБЕРЕ ГРУПА ОТ 10 ЧОВЕКА, СЕ НАЛАГА ДОПЛАЩАНЕ, КОЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ БРОЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ ПО ПРОГРАМАТА.
 
КРАЕН СРОК, ЗА ЕВЕНТУАЛНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ, В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ Е НАБРАН МИНИМАЛНИЯТ БРОЙ УЧАСТНИЦИ 20  ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА  НА ОТПЪТУВАНЕ.
 
 
Начин на плащане:
 • в брой (в офиса на TO)
 • по банков път
 
 • самолетни билети  София – Лондон – Рейкявик; Рейкявик – Илулисат; Илулисат – Рейкявик; Рейкявик – Лондон – София;
 • летищни такси – 1 056 лв/ 540 евро (17.06.2019 г.) - подлежат на потвърждение;
 • ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
 • ДЕН –  Среща на летище София, Терминал 2 в 13.00 ч. В 14.50 ч. – полет София – Лондон с “Bulgaria Air”. Пристигане в Лондон в 16.10 ч. В 21.10 ч. – полет Лондон – Рейкявик с “Air Island”. Пристигане в Рейкявик в 23.10 ч.
 • 11 ДЕН – В 13.15 ч. полет Илулисат – Рейкявик през Сондре Стормфиорд с “Air Island”. Пристигане в Рейкявик в 19.25 ч..
 • 12 ДЕН –В 16.10 ч. полет Рейкявик – Лондон с “British Airways”. Пристигане в Лондон в 20.10 ч. В 22.45 ч. -  полет Лондон – София с „Bulgaria Air”.
 • 13 ДЕН –  Пристигане на летище София в 03.55 ч.
 • *Полетите се препотвърждават и актуализират, при потвърждаване на групата.
 • трансфери летище – хотел – летище;
 • 10 нощувки със закуски, 1 обяд в хотели 3* и в лоджии в Исландия  и Гренландия;
 • 3 нощувки в Рейкявик.
 • 1 нощувка в Рейкхолт
 • 1 нощувка в района на водопада Godafoss.
 • 1 нощувка в Брейдалсвик
 • 1 нощувка във Вик
 • 1 нощувка в Хелла
 • 2 нощувки в Илулисат
 • Информация за хотелите (или подобни):
 • Рейкявик –  Hotel Fron 3* http://www.hotelfron.is/
 • Рейкхолт – Fosshotel Reykholt 3* http://www.fosshotel.is/hotels/fosshotel-in-the-west/fosshotel-reykholt/
 • Около Годафос – Hlid Guesthouse - http://www.myvatnaccommodation.is/english.html
 • Брейдалсвик – Hotel Blafell 3* http://www.hotelblafell.is/
 • Вик - Drangshlid Guesthouse http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g608876-d1576424-r88455910-Farm_Holiday_Drangshlid-Hvolsvollur_South_Region.html
 • Хелла – Hotel Hella 3* https://hotelhella.is/
 • Илулисат – Hotel Avannaa 3* http://www.hotelavannaa.gl/en/
 • Нуук – Hotel Hans Edege4* http://www.hhe.gl/forside/
 • Хотелите се препотвърждават и актуализират, при потвърждаване на групата. Настаняването в хотелите е между 14.00 ч и 16.00 ч.
 • обиколка на Рейкявик – (2-ри ден);
 • разглеждане на град Акурейри – (3-ти ден);
 • пътуване в близост до кратера  Hverhjilr – (4-ти ден);
 • разглеждане на Националния парк Skaftafell – (5-ти ден);
 • разглежданев на водопада Skogafoss – (6-ти ден);
 • посещение на геоложката област на „Големия гейзер – (7-ми ден);
 • туристическа обиколка на Илулисат – (9-ти ден);
 • транспорт с туристически автобус, екскурзоводско обслужване и водач от ТO;
 • такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките - ­78 лв. 
                                                           
 
 • вход за Националения музей в Рейкявик (2-ри ден) - плащат се на място;
 • за възрастни до 65год.  - 2 500 исландски крони
 • за лица над 65 год. - 1 200 исландски крони 
 • за студенти3 600 исландски крони
 •  за деца под 18 год. – безплатно
 
 • допълнителни екскурзии и мероприятия (плащат се в офиса на туроператора):
 • екскурзия с наблюдаване на китове в естествената им среда –  175 лв. – (2-ри ден);
 • разходка с лодка между айсбергите в лагуната на глетчера – 95 лв.– (5 -ти ден);
 • входна такса за посещение на Синята Лагуна –  130 лв (8 –ми ден);
 • разходка с корабче до ледниковия фиорд Илулисат113 евро (9-ти ден);
 • еднодневна екскурзия с кораб до ледника Еки – 347 евро (10-ти ден);
 
Застраховки с включена защита при COVID 19.
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Баланс“– с покритие - до 20 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Класик“ – с покритие - до 100 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Допълнителна застраховка  „Отказ от пътуване Плюс“ - с покритие - до 20 000 лв, при отмяна на пътуване или прекъсване на пътуване. Застрахователната премия се изчислява на база стойността на пътуване.
 
Застраховки без защита при COVID 19
 • Bulstrad  - Медицинска и туристическа застраховка с покритие 25 000 евро30  лв (за лицадо 70 год.), 60- за лица от 71 год. до 80 год.
Оферта № Е1189
Бюлетин